ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Början på slutet för Grekland

Alexandra Pascalidou · 9 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014
Alexandra Pascalidou: Början på slutet för Grekland

Alexandra Pascalidou: Början på slutet för Grekland


klar

Artikellänk är kopierad

ALEXANDRA PASCALIDOU: Nu kan vi äntligen andas ut. Nu när Grekland tar över ordförandeskapet i EU. Det är inte första gången. Det är femte gången. Men det kan bli början på slutet. Senast mitt andra hemland satt på presidentposten var 2003. Det var champagnekorkar och högtidsklädsel inför OS. Det var dubbel tillväxttakt jämfört med resten av eurozonen och nypressade sedlar strömmade in. Mycket har hänt sen dess.

”Tiggarna på tronen” skriver Der Spiegel nu utan att redovisa hur mycket vinnaren, Tyskland, tjänat på Eurokrisen.

Tidningen The Economist placerar Grekland i samma riskzon som Egypten och varnar för sociala uppror under 2014. Kanske är det därför som Aten förvandlas till ett fort med mötes- och trafikförbud när EU-eliten nu officiellt inviger ordförandeskapet. Jag som hoppats att de skulle få uppleva krisen på första parkett inser nu att de får en retuscherad verklighetsbild.

Krislandets ordförandeskap kommer att gå till historien som det billigaste hittills. Det blir spartanska symposier utan sidenslipsar och stjärnbeströdda sjalar till delegaterna. När den europeiska svångremmen dragits åt så hårt att miljoner medborgare hamnat på gatan för att deras hem konfiskerats av bankerna och ungdomsarbetslösheten i skuldekonomierna slagit rekord är gåvor en provokation. I synnerhet i ett land som till och med bantat bort fungerande public-service radio och tv. Där det kriskrossade ordförandefolket inte ens har tillgång till en av demokratins grundpelare – fri information.

Men hoppet är den fattiges levenbröd och premiärministern kisar för att se ljuset i tunneln och försäkar att det är slut på nödlånen. Åndå svarar 69 procent av grekerna i en undersökning att de har det värsta är framför sig. 27.5 procent väljer det grekiska ordet ”katastrof” som den bästa beskrivningen för vad som väntar 2014. Men grekerna har inte monopol på pessimism och kriströtthet. De går hand i hand med spanjorer, italienare, fransmän, portugiser, bulgarer och rumäner och en massa andra. Tills de når skyttegraven som delar Europa itu. Där glappet mellan rika och fattiga, mellan långivare och låntagare, mellan skuldtyngda och skuldfria växer. På ena sidan skriker de om skuldindrivning och på andra sidan kräver de skuldavskrivning. Det grekiska ordförandeskapets logotyp är en stilren segelbåt. Den europeiska odysséen har seglat fram i motvind. Må vindarna vända. Hoppas de kan samarbeta på skutan och att besättningen blir bättre på att kasta livbojar till de som håller på att drunkna i det kalla vattnet.

Kanske kan Grekland också lära EU den dyrköpta läxan om att det allra viktigaste i livet inte kostar en enda euro. Solidaritet och medmänsklighet är faktiskt fortfarande gratis. Hoppas ordförandeskapet blir början på slutet för det som kostat miljoner människor både liv och lidande.

+ Det nya året. Vackrare, visare, varmare än förra.

– Förra året. Är så förra året!

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro