ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Bort med politiken i domstolarna

Stefan Wahlberg · 9 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan jag för första gången satte min fot i en rättssal i början av 80-talet har jag oroat mig över de svenska nämndemännen. Och då tänker jag inte i första hand på de ålderskrämpor som en förbluffande stor andel av dem lider av utan på systemet som sådant. Det är inte bra att vi har juridiskt oskolade politiker som får spela opolitiska domare bara för att de kommer in i en rättssal. Juridik är ett komplicerat system som ska tillämpas blint, oväldigt och utan ideologisk färgning. Den som kastas i fängelse borde aldrig ens kunna få misstänka att det finns politiska ställningstaganden med i bilden.

 Är det då rimligt att begära att en stockkonservativ moderat eller en övervintrad vänsterpartist ska kunna bortse helt från sina egna värderingar när de gör komplicerade bedömningar i till exempel ett skattemål? Och hur hanterar man en så klassiskt ideologisk fråga som straffmätning när man annars brinner så starkt för sin egen kriminalpolitik? Spåren av en politisering i svensk rättstillämpning är i vissa avseenden väldigt tydliga. Det är till exempel ingen slump att brott riktade mot staten och folkhemmet många gånger bedöms som allvarligare än brott riktade mot enskilda individer. Med den till godtycke överlämnade vidd som den svenska straffskalan alltför ofta erbjuder stipuleras sådant nämligen till stor del av våra domstolar. Problemet har dock aldrig på allvar tillåtits flyta upp till ytan. Ingen är ju stolt över att erkänna att även den dömande makten är politiserad i en rätts-stat. Den rådande situationen kommer dock att bli väldigt påtaglig när vi nu, i god demokratisk och politisk ordning, har fått in 300 sverigedemokrater som nämndemän i våra domstolar. Och som om detta inte vore tillräckligt illa är åtminstone 16 av dem själva dömda för brott, enligt TV 4.Jag hyser över huvud taget inga illusioner när det gäller politiker som utger sig för att vara opolitiska. Men när sverigedemokrater ska vara med och döma i till exempel asylärenden och mål som gäller utvisning eller avvisning blir politiseringen av domstolarna obehagligt uppenbar. Plötsligt behöver man inte vara docent i vare sig processrätt eller statskunskap för att inse att det faktiskt fanns ett syfte med den gamla regeln om att hålla isär den politiskt lagstiftande makten och den dömande makten. Land ska med lag byggas och lagar ska utformas så att de kan tillämpas utan inblandning av mänskliga tillkortakommanden som fördomar och missriktad lojalitet. Det enda positiva med sverigedemokraternas intåg i det svenska rättsväsendet är att problemet med vårt nämndemannasystem på allvar kan komma att ställas på sin spets: Vi måste avpolitisera våra domstolar!

+ Varningssystemen i svenska kärnkraftverk som uppenbarligen fungerar utmärkt!– Den svenska modellen som ger facket legitim ensamrätt på maffiametoder mot småföretagare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro