ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Bostadslösa ska inte behöva betala för de mer priviligierade

Christina Garnett · 22 Maj 2017
Uppdaterad 22 Maj 2017
Att hyra en andrahandslägenhet är i sig en otrygg tillvaro. Att dessutom behöva lägga nästan hela sin inkomst på sitt boende är ytterligare en påfrestning, skriver Christina Garnett.

Att hyra en andrahandslägenhet är i sig en otrygg tillvaro. Att dessutom behöva lägga nästan hela sin inkomst på sitt boende är ytterligare en påfrestning, skriver Christina Garnett. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Bostadsbristen har lett till att de som är priviligierade nog att ha ett tryggt boende förlitar sin ekonomi på bostadslösa och profiterar på deras utsatthet, menar Christina Garnett.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Så är det den här tiden på året igen. Vantar och mössor har förhoppningsfullt packats ner i kartonger som gömts undan. Det luktar grillat från varje innergård. På Instagram tycks alla spendera sina eftermiddagar under prunkande körsbärsträd och varenda storstadsbos Facebook-flöde svämmar över med lägenhetserbjudanden till skamlösa ockerhyror. Det är precis som tidigare år.

Att kunna ta semester och inte arbeta året om är en lyx för många. Att spendera sin lediga tid från arbete i sin hemort är inte något ovanligt. Trots det verkar det finnas massor av människor som tycker att det är en så självklar rättighet att få resa en hel säsong varje år att de låter de bostadslösa betala – inte bara för ens lägenhetskostnader utan det dubbla eller mer.

Går in på blocket för att göra mer research. Bara under det senaste dygnet har flertalet uthyrningar av den här sorten publicerats. En 42 kvadratmeter stor lägenhet utanför centrala stan kan hyras från juni till augusti för 10 000 kronor i månaden. För samma månadskostnad kan man hyra en lägenhet på 24 kvadrat i hipsterområdet i 60 dagar. Ett boende i de ”finare områdena” på 28 kvadrat som finns att hyra under enbart juni månad kostar 15 000 kronor.

De som hyr ut dessa ”sommarlägenheter” verkar tro att varje landsort- eller småstadsbo längtat hela året efter att få betala 15 000 kronor för att tillbringa en månad i storstan samtidigt som lägenhetsägarna befinner sig utomlands eller i sina sommarstugor. I själva verket är de som går med på den här typen av överenskommelser i en utsatt situation där de faktiskt inte har något annat alternativ och en konsekvens av det är att dessa personer tvingas flytta från boende till boende flera gånger om året.

Att hyra en andrahandslägenhet är i sig en otrygg tillvaro. Att dessutom behöva lägga nästan hela sin inkomst på sitt boende är ytterligare en påfrestning. Addera då att det enbart är möjligt att bo på samma plats högst några månader i taget.

Ett argument som legitimerar dessa uthyrningar är att ingen lägenhet bör stå tom i och med den bostadssituation som råder. Det betyder inte att det är rimligt att göra en personlig vinst på flera tusen. Ett alternativ är att dela den faktiska lägenhetskostnaden på hälften med den som kan tänka sig att hyra under så pass kort tid. Ett annat är att låta en vän bo hos en kostnadsfritt mot att hen exempelvis är brandvakt och vattnar ens blommor.

Kan de som hyr ut sina lägenheter för dubbel hyra skuldbeläggas för bostadsbristen? Nej, för hade det funnits tillräckligt med lägenheter hade ockerhyror inte kunnat existera. Men bostadsbristen har lett till att de som är priviligierade nog att ha ett tryggt boende förlitar sin ekonomi på bostadslösa och profiterar på deras utsatthet.

Christina Garnett

pil
Om debattören…

• Ålder. 23 år

• Bor. Stockholm

• Sysselsättning. Student

LÄS MER
Du som turistar i Thailand legitimerar den odemokratiska regimen

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Garnett
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro