ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Breiviks gödselköp skulle ha räckt

Stefan Wahlberg · 15 Aug 2011
Uppdaterad 15 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Norsk högsommar 2011 och hela världen önskar att det hade funnits en modell för att i förväg kunna identifiera och oskadliggöra monster – eller ”högkapa­ci­tetsaktörer” som de kallas inom Säpo. Mot alla odds lyckas Anders Behring Breivik gripas levande efter att egenhändigt ha utfört ett av kriminalhistoriens värsta massmord. När de första chockvågorna har ebbat ut ställer sig alla en och samma fråga: Går det att förhindra sådant här? När det gäller den norska massakern är svaret onekligen nej. Orsaken är främst att det krävs professionellt bearbetad erfarenhet av liknande händelser för att i någon mån kunna förutse, och förebygga, liknande brott i framtiden. Breiviks dåd är exempellöst och som brottsling representerar han en personlighetstyp som kanske kan räknas på miljarden.Den enda ljusglimten i denna vidriga historia är att den kommer att mynna ut i ett antal konkreta metoder som kan stoppa liknande händelser i framtiden. Säpo arbetar till stor del förebyggande och deras underrättelsemetoder liknar på många sätt meteorologernas; om man vet vilka enskilda fakta som ska läggas ihop från då- och nutid så kan man med viss precision förutse framtiden. Till skillnad från meteorologerna så har Säpo dessutom kapacitet att, mycket handfast, ingripa i sina kvalificerade förutsägelser. Antag till exempel att norska Säpo hade haft lika upparbetade kontakter med grossister för konstgödsel som den svenska finanspolisen har med bankväsendet – då hade man troligtvis kunnat förhindra massmordet. Små och till synes oskyldiga transaktioner kan nämligen få en helt annan dignitet om de sätts in i sitt sammanhang. När en ny kund som Breivik köper flera hundra kilo konstgödsel så hade det räckt med att en driven polis hade googlat honom och tittat i polisens    vapenregister för att förstå att allting inte stod rätt till. I sin senaste årsberättelse bekräftar svenska Säpo att det finns politiskt motiverade högkapacitetsaktörer även inom de svenska extremistmiljöerna – och att dessa har både ”förmåga och avsikt” att genomföra sina dåd. Så mycket visste nog även norska Säpo. Det gällde bara att hitta Breivik i tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro