ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Bristen på service gör mig olycklig

Lisa Magnusson · 16 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Vad i helvete har de för sig inne i banken efter tre? Den frågan ställde sig Hasse och Tage redan 1968. Sedan dess har vi fått 40-timmars arbetsvecka och fem veckors lagstadgad ledighet. Homosexualitet är inte längre klassat som en sjukdom. Berlinmuren har fallit. Mobiltelefoner och internet har uppfunnits och kommit att omdana hela samhället.

Men bankerna, de stänger fan fortfarande klockan tre. Någon dag i veckan har de öppet lite längre, men i gengäld har många av dem nu slutat med kontanthantering. Banker utan pengar! Inte ens Systembolaget behandlar sina besökare så styvmoderligt, och de har ändå det uttalade mottot att de vill sälja så lite som möjligt. 

Nu skall jag berätta vad som kan hända om ens bankkort försvunnit och klockan är 15.30 en fredag i the capital of Scandinavia. För enkelhetens skull kallas personen i berättelsen ”jag”: 

Jag letar febrilt på min banks hemsida efter ett öppet kontor, men hittar inget. Jag ringer kundtjänst. Kundtjänstkvinnan letar och letar i olika listor, det är tyst i flera minuter. Till slut hittar hon en bank som har öppet ända till klockan 18. Nästan som en vanlig affär, hinner jag uppsluppet tänka innan hon tillägger att den förstås inte hanterar kontanter. 

”I morgon då?”, trugar jag, ”hur ser det ut då?”

Nej, varken i Stockholm eller närliggande förorter finns det en enda bank som är öppen på lördagar, meddelar kundtjänstkvinnan mig. ”Kanske kan du föra över pengar till någon anhörig, och så kan den personen ta ut åt dig i en bankomat?”, föreslår hon.

”Jo, men att föra över tar ju en bankdag”, påminner jag henne, ”så då kommer inte pengarna fram förrän på måndag ändå.”

”Nej, det förstås.”

Jag önskar henne modstulet en trevlig helg och vi lägger på.

T ransaktioner är elektroniska, de går på direkten. Fördröjningen beror alltså enbart på att bankerna vill tjäna en extra hacka, vilket de kan när pengar som förs över från ett konto till ett annat befinner sig i ”bankdagar”. Då tillhör pengarna i praktiken nämligen banken. Detta är hela hemligheten bakom ”bankdagar”, och när man vet det blir hela konceptet oerhört frustrerande.

Tänk en bank som inte tillämpar ”bankdagar”! Som har öppet när kunderna har tid att gå dit! Som gör det man tänker sig att en bank ska göra, det vill säga hanterar pengar! 

Den där totala bristen på service är så otidsenlig. Som kund blir man helt förvirrad och olycklig, som en kvinna i en countrysång, och ett halvsekel efter Hasse och Tage är frågan fortfarande högaktuell: Vad i helvete har de för sig inne i banken efter tre? Spelar de roulette därinne, med kamreren som croupier? Kanske bankkassörskan strippar i ett kassavalv bredvid? 

Vi lever i ett infosamhälle, men ingen vet.

 Jag blir på så gott humör av Anna Maria Corazza Bildt. Hon känns som en karaktär ur en komedi, som en verkligt excentrisk Meg Ryan om Meg Ryan skulle vara rolig.+ Anna Maria Corazza Bildt

 Nobels fredspris till EU. Men snälla rara nån.– Fredspris

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro