ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Budgeten är som ett stämjärn i låret

Johan Norberg · 23 Sep 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Efter regeringens höstbudget återstår nog bara en chans att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020: att andra länder systematiskt börjar söka upp och förstöra arbetstillfällen. För skattehöjningar som gör det dyrare att anställa är något vi behöver ungefär lika mycket som vi behöver ett stämjärn i låret.

Bland annat minskas skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Detta rut-avdrag, som infördes 2007, har skapat tusentals jobb inom bland annat städning, barnpassning och trädgårdsskötsel. En studie från Ekonomifakta visar att det är särskilt viktigt för dem med lägre utbildning och utländsk bakgrund, vilket är exakt vad vi behöver när allt fler flyktingar kommer hit. Hela 49 procent av de kvinnliga företagarna i rut-sektorn är utrikes födda. Det har gjort svarta jobb vita och då tre av fyra tidigare var arbetslösa slipper staten betala a-kassa och får i stället in skatteintäkter. Om det var ett statligt bidrag som gav så många goda effekter skulle det vara varje socialdemokrats favoritbidrag.

Jag är egentligen inte så betuttad i avdrag i vissa branscher som gör skattesystemet komplicerat. Det vore bättre om vi hade så låga skatter generellt att de inte behövdes. Men skatterna har gjort oss så dyra för varandra att det annars underminerar tjänstesektorn. Tänk om du vill betala 4 000 kronor för att få hemmet städat varje vecka eller huset ommålat och Lisa vill göra det för 4 000. Då skulle det bli en snabb affär och många skulle få sådana jobb. Men våra skatter slår in en kil mellan det du vill betala och det hon får ut. För att Lisa ska få 4 000 efter inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och moms måste du betala henne 10 000. För att du själv ska tjäna dessa 10 000 efter skatt måste du dra in mer än 19 000 kronor. Du måste alltså jobba nästan fem timmar för att anlita henne en timme. Så i stället bränner många ut sig med jobb, barn och hem, medan andra inte får något arbete alls.

Det är därför vi har råd med allt utom mänskligt arbete. Kundtjänst har avancerade robottelefonsvarare, men det går inte att få tala med en människa. Vi har råd med finurlig hemelektronik, men inte med någon kunnig som installerar eller reparerar den. Det är därför hemmapyssel är den svenska nationalhobbyn och Ikea är det typiska företaget, där kunderna får skruva ihop allt själva.

Rut-avdraget minskar skattekilen. Efter det behöver du bara jobba två timmar för att anlita någon en timme. Men nu ska taket för avdraget halveras. I stället ges mer pengar till arbetslöshetsersättning. Men ju högre skatterna blir, desto större blir arbetslösheten och då måste vi lägga än mer på a-kassan. Och så vidare. Vi får väl trösta oss med att Sverige år 2020 säkert kommer vara bäst i EU på robotdammsugare och självstyrande bilar.   

+ Kite på Cosmonova. Inte bara en konsert, utan ett totalkonstverk av toner, bilder och ljus som fascinerar och länge dröjer sig kvar i minnet. 

- Saudiarabien i FN. På hemmaplan torterar och avrättar landet regimkritiker. I FN:s människorättsråd får landet ordförandeposten i panelen som utser rättighetsrapportörer.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro