ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Byråkrati gav Samuelssons särbehandling

Johan Norberg · 5 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förbud mot att bygga vid stränder kan vara befogat i ett land med brist på kust och sjöar.  Men nu heter landet Sverige, har 227 000 sjöar samt kust och stränder som skulle räcka nästan tio varv runt jorden. Om alla vill ha sjöglimt skulle det räcka till 80 meter strand per hushåll. Då är strandskyddet inte ett skydd, utan ett slöseri med en central resurs. Därför görs undantag. Många. Och enligt ett uppmärksammat uttalande från Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är det särskilt befogat om den som söker dispens är en viktig arbetsgivare. Den gamla miljöpartisten tvingades lyckligtvis avgå efter att ha angripit likheten inför lagen på detta vis. Men i det officiella Sverige är hennes brott främst att hon lät sig fångas på band när hon sade det. Alla vet nämligen att det fungerar så här. Det har inget att göra med företagaren Max Hanssons ”mutlunch” (thaimat och vatten för ca 30 kronor). Makt göder alltid korruption. Om man är en viktig person eller känner nån som känner landshövdingen ringer man och ber om en liten tjänst. Varför har framträdande politikerfamiljer så sällan problem med dispenser?Många och snåriga regler ger beslutsfattare mer makt eftersom de väljer vilka som ska särbehandlas. Ibland är särbehandlingen negativ. Alla som har hamnat i onåd hos en handläggare vet att de kan göra livet surt för en.   Så var det nog denna gång. Länsstyrelsen blockerade en expansion av Hanssons kontor i Visby och han tog strid. Då inleddes trakasserierna. Väntetiderna utökades och byråkraterna började plötsligt bråka om gamla privata byggen som inte var tillståndspliktiga när de uppfördes. Att landshövdingen ville avbryta jakten på Hansson är lika positivt som det är skandalöst att hon gör det bara för att han är stor. Men så fungerar godtycke. Det beror inte på tillämpningen av lagen, det beror på lagen. Så länge vi har en djungel av regler och tillståndskrav för allt mellan himmel och jord får vi också leva med korrupta makthavare, småsinta handläggare och avundsjuka grannar som blir angivare. Den kinesiske filosofen Lao Tzu sade det redan på 500-talet f Kr: ”Ju fler lagar och förordningar, desto fler tjuvar och banditer.”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro