ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

C: Sverige har blivit ett sämre land för asylsökande hbtq-flyktingar

Johanna Jönsson Claes Nyberg · 5 Aug 2017
Uppdaterad 5 Aug 2017
Det finns flera fall där Migrationsverket inte litat på asylsökandes sexuella läggning som sedan skickats tillbaka till länder där de hotas till livet, skriver Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson och Claes Nyberg (C), ordförande i Centerpartiets hbt-nätverk.

Det finns flera fall där Migrationsverket inte litat på asylsökandes sexuella läggning som sedan skickats tillbaka till länder där de hotas till livet, skriver Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson och Claes Nyberg (C), ordförande i Centerpartiets hbt-nätverk. Foto: Privat


I Sverige är personer som i sina hemländer hotas av förföljelse på grund av sexuell läggning berättigade asyl – men människor som inte passar in i Migrationsverkets snäva mall för att belägga sin sexuella läggning skickas till vad som bli deras död, skriver Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson och Claes Nyberg (C), ordförande i Centerpartiets hbt-nätverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Organisationen ILGAs (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) europeiska gren gör sedan ett antal år tillbaka en ranking av hbtq-personers situation i alla Europas länder. Redan i fjol sjönk Sverige som en sten med hela sex placeringar. I år behåller vi tolfteplaceringen i Europa men uppfyller endast 60% av de krav som motsvarar ”best practice”. Det är en försämring med fem procentenheter jämfört med 2016. En anledning är att skyddet och processen för personer som på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet söker asyl brister.

I Sverige är personer som i sina hemländer hotas av förföljelse på grund av sexuell läggning berättigade asyl. För att det ska kunna styrkas genomgår den som söker asyl en individuell trovärdighetsbedömning. Men det senaste året har vi sett flitiga rapporter om hur dessa bedömningar ofta varierar i kvalitet och brister. Resultatet blir att människor som inte passar in i Migrationsverkets snäva mall för att belägga sin sexuella läggning skickas till vad som kan leda till förföljelse eller bli deras död.

Det finns flera fall där Migrationsverket inte litat på asylsökandes sexuella läggning som sedan skickats tillbaka till länder där de hotas till livet. Ofta har frågorna som ställts varit konstiga eller irrelevanta och den första intervjun där trovärdigheten bedöms är den enda chansen personen får att höras. Det är ofta första gången en person som levt under förtryck ska berätta öppet om sitt liv och det i en förhörsliknande situation som ofta sker via tolk.

För Centerpartiet, som länge påpekat bristerna, är det ingen nyhet. Men berättelserna är fortfarande lika fruktansvärda och ställer frågor om Sverige som asylland. Mot bakgrund av flyktingkrisen har Migrationsverkets personal givetvis varit såväl ansträngd som överbelastad. Men det kan inte vara ett skäl för att avvika från rättssäkra bedömningar. Den bristande kunskapen är påtaglig, och bättre information, kompetens, utbildning och resurser till Migrationsverkets personal behövs.

Självklart måste det finnas en bedömning för att inte lagen ska missbrukas, men den måste vara kvalitativ och rättssäker. Migrationsverkets bedömning måste till skillnad mot idag bygga på forskning eller kända erfarenheter från hur det är att leva som hbtq-person under förtryck och ofta hot om död både från familj och stat. När det upprepade gånger finns uppenbara fall där man gjort felaktiga bedömningar måste arbetssätten ses över.

Politiker ska självklart inte detaljstyra Migrationsverkets arbete. Men precis som ILGA uppmanar vi att introducera och genomföra lagstiftning, policys och arbetssätt gällande asyl som garanterar ett effektivt skydd för personer som söker asyl på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Under Stockholm Pride samlas hundratusentals i Stockholm för att hylla kärlek och tolerans. Sverige har länge varit stolta över att vi legat i framkant som land för hbtq-personers situation, men också för en rättssäker och human asylpolitik. Det borde vi fortsätta vara, men då krävs det att vi gör förbättringar i asylprocessen.

Johanna Jönsson (C) talesperson i migrationsfrågor.

Claes Nyberg (C) ordförande Centerpartiets HBT-nätverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Jönsson Claes Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro