ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cannabis legaliserades – ingenting hände

Johan Norberg · 17 Aug 2016
Uppdaterad 18 Aug 2016
Johan följer upp legaliseringen av cannabis i amerikanska delstater.

Johan följer upp legaliseringen av cannabis i amerikanska delstater. Foto: Montage/TT


När cannabis legaliserades i amerikanska delstater varnades det för en lavinartad ökning av bruket, men en ny studie slår ner farhågorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du tänkt på att vi inte har hört så mycket mer om legaliseringen av cannabis i amerikanska delstater? Det var stora nyheter när Washington och Colorado som första stater ändrade politik 2012, och det varnades för en lavinartad ökning av bruket bland de mest sårbara, tonåringarna. Vi förväntade oss långa skräckreportage om höga ungdomar som raglade runt på städernas gator med en joint i mungipan. Men sedan dess har det varit så tyst därifrån som det brukar vara när diskreta paket och hopvikta sedlar byter händer i en gränd. Jag har knappt sett någon uppföljning alls.

►LÄS MER: Johan Norberg: Nej, det var inte bättre förr.

Något märkligt hände nämligen efter legaliseringen: nästan ingenting. Federala siffror visar att bruket är stabilt i de delstater som har legaliserat, men de siffrorna är redan ett år gamla och studierna är inte så stora att lokala uppgifter blir pålitliga, så därför väntade de flesta på mer aktuell statistik på delstatsnivå. Och nu har det kommit en betydligt mer omfattande studie från Colorados hälsodepartement. Den visar att det vanligaste måttet, antalet ungdomar som har använt cannabis den senaste månaden, har minskat – från 25 till 21 procent sedan legaliseringen. Delstatens siffra är dessutom lägre än det nationella genomsnittet. 

Ett skäl är att det redan var så lätt för ungdomar att finna cannabis trots förbudet. Siffror från Washington visar att andelen som säger att det är enkelt att få tag på det inte har ändrats alls sedan legaliseringen. De som ville röka på gjorde det förmodligen redan. 

Och de överraskande resultaten påminner faktiskt om den europeiska utvecklingen. Siffror från EU:s narkotikamyndighet, EMCDDA, visar att bruket av cannabis har minskat i länder som har minskat straffen eller legaliserat, som Portugal, Storbritannien och Slovakien. Däremot har det faktiskt ökat i länder med fortsatt benhård politik, som Frankrike och Sverige – hos oss har bruket har mer än fördubblats sedan millennieskiftet. Vi tycks också ha större problem med blodiga gängkrig om försäljningen, som också leder till aggressiva revirstrider med polis och ordningsmakt.

►LÄS MER: Johan Norberg: Låt ny teknik hantera utanförskapet.

Det har gått kort tid sedan reformerna i USA och det är inte rimligt att dra stora växlar innan vi har sett resultaten över flera år. Men det vi redan vet är intressant och upplyftande. Vi får inte någon explosiv ökning av antalet brukare, utan det främsta som förändras med legaliseringen är att de inte längre sugs in i en kriminell värld med tyngre droger, att intäkterna inte längre går till den organiserade brottsligheten. Utan istället i stor utsträckning till delstaterna i form av skattemedel och att det inte leder till gängkrig.

+ Den långa trenden: Färre drunknar. Efter en varm sommar med många drunkningsolyckor kan det vara bra att veta att antalet drunknade har mer än halverats de senaste 30 åren.

- Nyhetsankan om legal barnsex i Turkiet. Att utrikesminister Margot Wallström inte kollar med någon som läser turkiska innan hon sprider och fördömer falska rykten är katastrofalt. Undergräver all legitim och viktig kritik mot Erdogan.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro