ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cassandra Lundgren: Mest lyckad på Instagram vinner

Cassandra Lundgren · 25 Okt 2018
Uppdaterad 26 Okt 2018

Foto: Metro


Jag är 31 år fyllda och hyfsat intelligent. Så pass att jag förstår att likes och kommentarer på en iscensatt bild i ett konstgjort flöde inte betyder någonting som helst i det stora hela. Ändå skulle jag aldrig lägga ut en oredigerad bild i mitt flöde, skriver Cassandra Lundgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag vet inte om det har med åldern att göra eller bara ett mättat sinne på det orimligt tillrättalagda. På det ytliga, förställda och framförallt – inte äkta. Ändå myllrar mitt instagramflöde av så kallade ”inspokonton” som dagligen tävlar om min uppmärksamhet – och ångest. Och det värsta av allt? Jag har blivit en av dem.

Jag skulle aldrig lägga ut en oredigerad bild i mitt flöde. Jag fotar helst med proffskamera och väljer ut den bästa bilden av minst tio tagna. Och ja, jag skulle även kunna tänka mig att radera den publicerade bilden om den inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.

För ”mest lyckad” vinner i den outtalade tävlingen som råder på sociala medier. En studie från Lunds universitet visar att unga tjejer strävar efter att uppfattas som snygga, smala och rika när de postar bilder och erkänner att det uppmålade idealet ger dem ångest.

Jag är 31 år fyllda och hyfsat intelligent. Så pass att jag förstår att likes och kommentarer på en iscensatt bild i ett konstgjort flöde inte betyder någonting som helst i det stora hela, och varken definierar mig som person eller mitt eget värde. Ändå känner jag ett hugg i magen av otillräcklighet om en bild jag har lagt upp ”bara” får ett visst antal likes följt av några få kommentarer.

quotation start‘Mest lyckad’ vinner i den outtalade tävlingen som råder på sociala medier.quotation end

För jo, jag känner också av hetsen kring vem som har det finaste hemmet eller roligaste jobbet. Vem som verkar göra mest saker utanför jobbet – och har flest vänner. För att inte tala om vem som kan åka på flest (och dyrast) resor varje år.

Och även om det dykt upp en sund motståndsrörelse med konton som börjat öppna upp om viktiga saker på riktigt, så är det fortfarande i en så liten skara att det högst kan räknas som en droppe i havet. Och jag vet så väl varför. Den glättiga ytan är nämligen mycket enklare att visa upp och gömma sig bakom – när alternativet handlar om att våga öppna upp och visa sig sårbar.

Men djupet finns där och längtar efter att få ett break från den outtalade tävlingen som råder. Där vinsten varken smakar bra eller är på riktigt.

Cassandra Lundgren

Plus: Att det bara är 9 veckor kvar till jul.Minus: Att det förväntas komma snö i helgen (och jag har inte hunnit byta däck)!

klar

Artikellänk är kopierad

Cassandra Lundgren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro