ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Chavez var ingen frihetshjälte

Johan Norberg · 6 Mar 2013
Uppdaterad 6 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Venezuelas president hade inte varit död många minuter innan Aftonbladets vänsterradikala kultursida utnämnde honom till ”en av de största frihetshjältarna”. Artikelförfattaren Kalle Holmqvist har satt upp en Chavezplansch på kylskåpet för att fira den store ledarens socialism. 

Så fascinationen för starka män i uniform som förför med bröd och skådespel har inte dött. Chavez karriär inleddes 1992, när överstelöjtnanten genomförde en misslyckad militärkupp. Han lovade återkomma och störta den demokratiska valda regeringen och bytte till partipolitik bara för att det var lättare att vinna makten via valurnan. Efter att Chavéz vann presidentvalet 1998 har han fortsatt hålla val, men liksom vännen Putin i Ryssland har han skapat en demokratur, där han avvecklar alla hinder för sin makt – grundlagen, oberoende domstolar och medier. Vännerna i armén har sagt att de inte skulle acceptera att han röstades bort av folket. Människorättsgrupper som Amnesty och Human Rights Watch dokumenterar hur han stänger oppositionella medier och jagar dissidenter. 

Det är sant att Chavéz har fått stöd från landets fattiga. Han har satsat på utbildning och sjukvård och har minskat fattigdomen. Men det är lätt om man är en av världens största oljeexportörer och oljepriset ökar från 10 till över 100 dollar. Oljan gav Chavéz 981 miljarder dollar rätt ned i fickan – tio gånger mer än hela ekonomins storlek 1998. Och han har lånat av Kina i utbyte mot framtida olja. Det var en historisk chans att investera i framtiden, i människor, teknik och infrastruktur. Men i stället öste Chavéz ut pengar på konsumtion, på vänliga vänsterregimer, röda monopolister och ryska stridsplan och helikoptrar. 

De sociala framstegen var inte mycket större än i utvecklingsländer utan olja. Den venezuelanske FN-ekonomen Francisco Rodríguez som först trodde på Chavéz konstaterade snart att landets framsteg brukar matcha oljepriset: ”det finns ingen tydlig empiri som visar att Chavéz skulle ha varit bättre än sina företrädare för Venezuelas fattiga, och mycket tyder på att han kan ha varit sämre.” 

Redan i dag kan man i den brittiska vänstertidningen The Guardian läsa att ”Venezuela faller samman”: Vägar faller sönder, broar rasar, raffinaderier exploderar, strömavbrott härjar, gatorna har blivit bland de våldsammaste i världen. Det är brist på varor i butikerna och köer utanför. När staten importerar mat ruttnar den på vägen eftersom marknaderna är krossade. 

Vad händer när oljepriset sjunker och kineserna vill ha tillbaka sina pengar? Chavéz är borta, men Venezuelas folk kommer att leva med arvet efter honom länge. Det är bra att Aftonbladetskribenter har kvar idolplanscher av honom så att vi inte glömmer vems fel det var. 

 Vintergäck och snödroppar på promenaden till förskolan. Nu är våren officiellt här i Skåne.+ Vårblommor

 Polens frihetshjälte Lech Walesa kommer ut som homofob, och tycker att homosexuella i parlamentet ska sitta bakom en vägg. En del tycker att frihet bara är till för vissa.– Lech Walesa

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro