ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

CIA och Säpo måste supa som svin

Boris Benulic · 23 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Länge trodde jag att ingen yrkeskår konsumerade mer alkohol än nattskiften på landsortstidningarnas redaktioner. Det var innan jag läste Pulitzerprisbelönade journalisten Tim Weiners sensationella och nyutkomna ”Legacy of ashes”. Det är historien om hur ett gäng försupna och förvirrade män i ledningen för CIA om och om igen misslyckas.Att CIA i dag så totalt verkar sakna användbar information om situationen i Irak, Pakistan eller Afghanistan är inte konstigt. För vi talar om underrättelsetjänsten som missade att slå en pling till presidenten och varna om bland annat Koreakriget, den ungerska resningen 1956, Suezkrisen och ockupationen av Kuwait.

Under slutet av 1940-talet hjälpte CIA tusentals personer att återvända till sina forna hemländer för att genom sabotage och spioneri underminera diktaturerna i Östeuropa.Om och om igen kom rapporter om hur dessa grupper tillfångatagits och avrättats, om och om igen släppte ändå Frank Wisner – den redan då gravt alkoholiserade chefen för denna typ av operationer – i väg nya agenter mot en säker död.

I mer än 20 år kommer Wisner att ha en ledande ställning i CIA. Han åker in och ut på mentalsjukhus, och varje gång han kommer ut får han tillbaka sin tjänst – även om han går omkring i korridorerna och hallucinerar eller berättar att han hör röster. 1965 blåser han huvudet av sig med en hagelbössa, rösterna blev för starka.Och nog har CIA försökt arrangera statskupper, men väldigt ofta har de misslyckats. När de arbetar för att få några fascistgeneraler att ta makten i Grekland på 1960-talet hinner ett gäng fascistöverstar före. CIA märkte aldrig vad som var på gång.Uppenbart är att CIA under hela sin tid varit ett hot mot USA:s nationella intressen, inte ett skydd för dem. En annan nästan aldrig nykter chef var James Jesus Angleton, CIA:s ansvarige för kontraspionage, som var totalt paranoid i sin övertygelse om att Sovjet infiltrerat CIA på högsta nivå. Ändå upprätthöll han själv länge en mycket nära vänskap med KGB:s mästeragent Kim Philby.

Just dumhet och alkoholism verkar vara det som förenat väldigt många av CIA:s chefer. Kanske drar den här sortens verksamhet till sig sådana personer – just därför att de inte kan hävda sig i det öppna samhället. CIA är ett hot mot demokratin inte för att det är en effektiv organisation utan därför att den inte klarar sina uppgifter.Har någon kollat hur mycket de krökar på Säpo? Hur illa det är ställt med kunskaperna där vet vi ju redan. 

+ Tromsö i oktober. Världens kanske vackraste ljus.

– Steve Earles nya skiva. Återvänd till Texas, Steve, New York har förstört dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro