ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cigaretten ingick aldrig i min självbild

Alexandra Pascalidou · 29 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hurra, hurra, det var så bra när de förbjöd rökningen i Sverige. Tycker jag nu. För jag har nämligen slutat röka. Jag fimpade för fyra dagar sedan. Det sammanföll visserligen med att jag insjuknade i influensa och knappt kan gå eller stå, än mindre andas eller tala. Förr har det dock inte varit något hinder. Men jag har varit en mycket märklig rökare, av den hycklande sorten, som hatade röklukt men själv kunde njuta av en cigarett. Genom alla år och trots att jag dagligen har konsumerat döden i en liten ask har jag aldrig identifierat mig som rökare. De stackarna hade i min föreställningsvärld gula tänder, grå kinder, askfärgat hår och hostade som rostiga brödrostar. Själv är jag ju en gammal elitgymnast, en som tränat allt från yoga till jujutsu och thaiboxning.

I min självbild ingick aldrig en cigarett i mungipan. Jag tillhörde det fria, friska, starka släkte som kunde unna sig någon cigarett till fikat, brunchen, lunchen, middagen, före eller efter flygresan, efter filmen, före föreställningen, under skrivandet, efter jobbet, till drinken eller som ett utropstecken efter de magiska små stunderna i livet. Så lurade jag mig själv.Ändå hade jag egna rökregler. Jag rökte aldrig i rörelse. Aldrig gående på gatan, aldrig utomhus i minusgrader, aldrig i sängen, för jag avskyr röklukt. Nu däremot doftar jag persika (av sköljmedlet) och Vicks Blå av de dagliga doserna halstabletter jag drar i mig. Nu är jag fri från nikotinslaveriet och glad över alla rökförbud, för nu kan man äntligen andas inomhus. Utomhus däremot ligger rökdimmorna tunga. Snacka om miljöförstöring.I morse släpade jag mig återigen ut för att storhandla, det går nämligen åt enorma mängder mat och godsaker när man slutar röka.

På fyra dagar har jag bunkrat upp fettreserver för alla kommande tunga vintrar. Snart måste jag ut och shoppa sluta-röka-kläder. Klänningar och kaftaner som alla kanelbullar och cigarettsubstitut kan få plats i. Men det är inte mitt tjockare jag som utgör klimathotet utan alla dessa hänsynslösa kedjerökare som står längs trottoarerna och blåser ut rökringar på oss stackars fyra dagar gamla icke-rökare. De står där i regn och rusk, vid ingångar och utgångar och besudlar min rena storstadsluft. För varje andfått steg jag tar ökar min aversion mot rökarna. Det var nog ändå bättre förr. När de rökte inomhus i sina gaskamrar och vi andra kunde njuta av luften som då fortfarande var frisk. Det var nog ändå bättre förr när jag rökte och visste att det var mina egna bloss som skulle bli min död en dag, inte en simpel promenad till snabbköpet.PS Ursäkta gnället. Det är typiskt icke-rökare, och jag vill vara som de. Alla sluta-röka-tips välkomnas varmt. Ni som ser mig smygröka, snälla, skäll ut mig. DS

+ Babben Larsson i SVT – Sveriges bästa intervjuare.

– ”Top model” med Vendela Kirsebom – beviset på att skönheten inte kommer inifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro