ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Det är inte min skyldighet att gilla din hund

Cissi Wallin · 19 Sep 2018
Uppdaterad 19 Sep 2018
Lär din hund att ge fan i oss, skriver Cissi Wallin.

Lär din hund att ge fan i oss, skriver Cissi Wallin. Foto: Unsplash


Om jag lär mina barn att inte gå fram till främmande hundar – lär din hund att ge fan i oss också, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu är jag jättetrött på hundägare. Innan ni börjar gorma (sa jag att hundägare och rökare tycks vara samhällets mest lättstötta grupper?) – nej inte alla hundägare. Men tillräckligt många för att vardagen i det offentliga rummet ska kännas hyfsat förpestad och otrygg.

quotation startOm jag lär mina barn att inte gå fram till främmande hundar – lär din hund att ge fan i oss också.quotation end

Några axplock från senaste dagarna: vi är på en husvisning och det är också kvinna med stor rottweiler. Jag har min fyraveckorsbebis i babyskydd i handen. Hon sin monsterhund som är okopplad och blocker ytterdörren.

Flyttar hon på sig (och hunden) när hon märker att jag (och bebis) vill gå ut? Nej.

Får jag be henne lite vänligt men bestämt? Ja.

Måste jag förklara att jag är hundrädd och dessutom har en skör liten bäbis? Ja.

Får jag en uppläxning i att hunden ”inte aaalls är farlig”? Jo.

Annat exempel: gubbe har två stora jyckar okopplade och tar upp hela trottoaren. Jag är på väg med två små barn och ber honom vänligt men bestämt flytta ekipaget samt koppla hundarna så vi kan passera.

Gör han det utan att börja läxa upp om sina hundars goda uppfostran blablabla? Svar nej.

LÄS MER
Nisse Edwall: Jag vill ge min son ont i magen

Jag kan fortsätta. Exempel på exempel på hur många av er med hundar tycks ha tappat all basal förmåga till hänsyn. Helt ärligt, jag skiter i om just du älskar din håriga bäbis och kallar denne ”snällast i världen”. Andra människor vet inte vems hund som är pålitlig och inte. Andra kan vara rädda, allergiska eller både och. Vill man ha hunden okopplad kan man dra ut i skogen och låta den springa fritt där. Vi har mycket skog i Sverige.

Eller ska jag kanske plocka fram mitt sura vildsvin Lars-Åke och släppa lös framför näsan på er, tillsammans med sin kompis, stingsliga boaormen Majsan? Kanske lägga henne över dina axlar och skrocka ”ha lite närkontakt nu! Hon kanske inte alls stryper dig!”. Jag gillar inte hundar överlag och det är inte min skyldighet, eller ens någon sorts livsuppgift att lära mig älska oönskad närkontakt med dussintalet olika byrackor varje dag. Om jag lär mina barn att inte gå fram till främmande hundar – lär din hund att ge fan i oss också. Ska det vara ett svårare avtal att få till än självaste Paris(klimat)avtalet? Tydligen.

Cissi Wallin

Plus: Nej inte alla hundar eller ägare. Men man vill ju välja själv vilka man har närkontakt med och hur.Minus: Att denna text antagligen kommer generera mer hat och också hot än när man skriver negativt om typ nynazister.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro