ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Det är lätt att prata om rättssäkerhet när man aldrig utsatts själv

Cissi Wallin · 1 Nov 2017
Uppdaterad 2 Nov 2017
Det är viktigt med rättssäkerhet. Men att en kvinna som skrek nej så att halsen svullnade upp under våldtäkt eller att en ung tjej som hade minst 2,0 promille alkohol i blodet när hon blev utnyttjad sexuellt inte ansetts tillräckligt "hjälplösa" för att kallas våldtagna. Det är inte rättssäkert, skriver Cissi Wallin.

Det är viktigt med rättssäkerhet. Men att en kvinna som skrek nej så att halsen svullnade upp under våldtäkt eller att en ung tjej som hade minst 2,0 promille alkohol i blodet när hon blev utnyttjad sexuellt inte ansetts tillräckligt "hjälplösa" för att kallas våldtagna. Det är inte rättssäkert, skriver Cissi Wallin. Foto: Jessica Gow/SCANPIX/TT


I och med #metoo-explosionen i sociala medier har många drabbade ställt sig upp och sagt "detta är min historia, detta är min förövare". Många av de som inte har någon förövare och aldrig råkat ut för sexuella övergrepp kanske inte riktigt fattar, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Om jag fått en krona för varje gång jag hört ”vi måste ha ett rättssäkert rättssamhälle” under senaste veckorna. I och med #metoo-explosionen i sociala medier så har många drabbade ställt sig upp och sagt ”detta är min historia, detta är min förövare”. Många av de som inte har någon förövare och aldrig råkat ut för sexuella övergrepp kanske inte riktigt fattar. Kanske inte alls. De säger mest ajabaja åt att namnge sin förövare. Han som likt Voldemort aldrig ska nämnas. 

Det är lätt att transformeras till förnumstig sanningssägare på hög häst när man aldrig gått igenom alla stadier av svek från ett samhälle som lovat sina medborgare att inte svika. Men som gör det ändå, hela tiden mot kvinnor och barn som kommer i sexförbrytares väg. Det är lätt att skriva fina analyser i någon tidning om att folket aldrig får agera domstol när man själv uppenbarligen aldrig kämpat som ett djur för att bli hörd i en riktig rättssal. Bara en bråkdel av alla sexbrottsanmälningar leder för övrigt till åtal. 

Det är förbannat lätt att prata om rättssäkerhet när man aldrig behövt sitta i väntrummet på en polisstation, intill tre fyllon som spyr på golvet och kanske inte ens få prata med en utredare eftersom en utredare kanske inte ens finns. Det är förbannat lätt att döma ut när utsatta tappar tron på det där på pappret finfungerande rättssamhället när man aldrig behövt sprätta upp ett kuvert från Polismyndigheten och sedan läsa några korta rader om att det är färdigt. Som Annika Norlin sjunger i sin låt Allt som är ditt om saken: ”du fyllde i blanketten som inget och sen så var det borta, allt som är ditt”. Trots att man kanske har vittnen. Trots att man blödde. Trots att man sparat sms. Trots massa trots som det rättssäkra samhället lovat en att bära och förvalta in the name of trygghet och upprättelse.

LÄS MER
Cissi Wallin: Me too. Jag också.

Det är viktigt med rättssäkerhet. Men att en kvinna som skrek nej så att halsen svullnade upp under våldtäkt eller att en ung tjej som hade minst 2,0 promille alkohol i blodet när hon blev utnyttjad sexuellt inte ansetts tillräckligt ”hjälplösa” för att kallas våldtagna. Det är inte rättssäkert. Då kanske man kan förstå att vissa känner få andra alternativ än att ta sin upprättelse i egna händer.

Plus: Hösten 2017, då kvinnor fick nog

Minus: Alla som fortfarande inte fattat omfattningen av problemen 

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro