ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Hur många ska behöva vittna innan vi lyssnar?

Cissi Wallin · 17 Okt 2018
Uppdaterad 17 Okt 2018
Vad krävs för att en mäktig man ska få någon slags kännbar konsekvens alls för sitt agerande, sitt grova brott? skriver Cissi Wallin.

Vad krävs för att en mäktig man ska få någon slags kännbar konsekvens alls för sitt agerande, sitt grova brott? skriver Cissi Wallin. Foto: Mihai Surdu/Unsplash


Varför pratar vi inte mer om det? Om alla de tusentals mäktiga män som kommit undan, vars gärningar (även när de rentav erkänt) det ryckts på axlarna åt som om vi snackar om en felparkering, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu är det ett år sedan Metoo klev in i våra liv och skakade om det mesta. Och nu summeras det överallt. Vad hände egentligen? Vad har vi lärt oss?

I går kväll, eller snarare natt, satt jag vaken med min tvåmånaders-bebis som i vanlig ordning sömnvägrade. Plötsligt rullade en dokumentär om Metoo och Hollywoodmogulen Harvey Weinstein igång på tv:n. Weinstein som gick från att vara mäktig stjärnproducent till att av otaliga kvinnor bli utpekad sexualbrottsling på bara några dagar. Hans karriär raserades, med all rätt. Men så handlar dokumentären också om folks förmåga att förlåta, rentav glömma sviniga maktmäns brott.

quotation startHur många kvinnor och barn ska behöva vittna om en mäktig och hyllad mans övergrepp innan omvärlden lyssnar?quotation end

Regissören, tillika våldtäktsmannen och pedofilen Roman Polanski till exempel. Han har erkänt att han förgripit sig på en 13-årig flicka. Han har även pekats ut i fyra andra fall av våldtäkt av minderåriga. Ändå har hans karriär flutit på. Stora skådespelare har rest från USA för att medverka i hans filmer i Europa. Han har vunnit en Oscar. Polanski är ett exempel, ett av många. Män som verkar doppade i teflon. Som tycks komma undan med i stort sett vadsomhelst, bara de är ”talangfulla”, mäktiga och inflytelserika nog.

Varför pratar vi inte mer om det? Om alla de tusentals mäktiga män som kommit undan, vars gärningar (även när de rentav erkänt) det ryckts på axlarna åt som om vi snackar om en felparkering.

Vad krävs för att en mäktig man ska få någon slags kännbar konsekvens alls för sitt agerande, sitt grova brott? Nu snackas det däremot mycket om lynchmobbar och folkdomstolar på nätet. När dessa företeelser är en försvinnande minoritet, jämfört med alla förövare som går fria. Som inte fått några som helst konsekvenser för sina brott. Som till exempel Roman Polanski.

Hur har det känts för hans offer och deras anhöriga varje gång hans senaste film får finfina betyg av imponerade recensenter i media? Hur många kvinnor och barn ska behöva vittna om en mäktig och hyllad mans övergrepp innan omvärlden lyssnar? Den frågan verkar ännu obesvarad, så här ett år efter att Metoo klev in i våra medvetanden.

Cissi Wallin

Plus: Män som äntligen vaknat och börjat fatta omfattningen av andra mäns övergrepp av kvinnor och barn. Tack, ert stöd är livsviktigt.

Minus: Män som ännu inte fattat och höjt rösten. Dags att vakna grabbar.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro