ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Nej, det är inte nyfikenhet som får pojkar att ta för sig av flickors kroppar

Cissi Wallin · 6 Sep 2017
Uppdaterad 6 Sep 2017
Pojkarna, åttaåringarna som höll fast och ofredade Alva, är söner till svennar med fina jobb och hög status, skriver Cissi Wallin.

Pojkarna, åttaåringarna som höll fast och ofredade Alva, är söner till svennar med fina jobb och hög status, skriver Cissi Wallin.


Hur har ett gäng åttaåriga killar ens lärt sig att ta sig rätten med en jämnårig tjejs kropp? Knappast via Barnkanalen va, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Alva är åtta år, går i tvåan. Häromdan kom hon hem från skolan med gråten i halsen. Berättade för sina föräldrar att några killar i klassen hållit fast henne och synat hennes kropp. ”Bra röv, fast kanske lite bred”, hade de sagt. Åtta år. Kan vi ta in det en stund, kan vi smaka på vilket kapitalt jävla samhällsmisslyckande det är.

Och nu vet jag (kalla mig Saida) att x antal av er genast tänker ”klart det var sådana där ungar, i en sådan där problemskola i ett sånt där problemområde”. Nä. Det var på en av innerstans mest ”vita”-övre-medelklass-skolor. Pojkarna, åttaåringarna som höll fast och ofredade Alva, är söner till svennar med fina jobb och hög status. För ser ni, sexism och objektifiering av såväl småtjejer som vuxna kvinnor bor överallt. I såväl utsatta som fina kvarter. Vi har en epidemi att utrota, även i vårt ”jämställda Sverige” – hur alltför många pojkar och män ser på flickor och kvinnor. För hur har ett gäng åttaåriga killar ens lärt sig att ta sig rätten med en jämnårig tjejs kropp? Knappast via Barnkanalen va?

Nej, kära medmänniskor och medföräldrar. Det har dessa och alltför många andra pojkar lärt sig av oss. Vuxenvärlden. En hjärntvätt som påbörjas redan på förskolan. Flickors kroppar är allmängods. Flickors integritet mindre värd att respektera. ”Det är ju bara på skoj!” Ja, gud vad skoj. Att Alva och tusentals andra småtjejer också tvingas växa upp med det tydliga budskapet ”din kropp är inte bara din”. För vad hände då när Alvas föräldrar bad skolan ingripa? Pojkarnas beteende viftades mest bort som ”nyfikenhet”. Jo. Lättkränkta föräldrar med skygglappar finns det tyvärr gott om.

Men förfan. Snälla lova mig, ni andra som också är pojkföräldrar att ha nolltolerans. Om min son kränker tjejers integritet ska han få veta att han lever. För det har ingenting med nyfikenhet att göra. Det har med grundläggande respekt att göra. Och det lär man sina ungar. Utan undantag. Och det börjar hos dig själv. Hos dig och din kvinnosyn. Den du överför till din son. Varsågod att rannsaka. Det kan göra ont, men epidemier utrotas inte smärtfritt.

+ Bråkiga vuxna– Fega vuxna

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro