ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Snubbar och gubbar – släpp fram oss

Cissi Wallin · 14 Mar 2017
Uppdaterad 14 Mar 2017

För vet ni? Alla kvinnor är starka. Precis som alla män.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi, två kvinnor och feminister har blivit med podd. Och ganska snabbt kom kommentaren ”men finns det inte redan en sån podd?”. Jo. Det finns några podcasts som tar upp ämnet feminism och jämställdhet ur olika perspektiv. Men jämfört med den totala inflationen av ”manlig duo ger sin syn på saker”-poddar så är vi i minoritet. Och det brukar ju vara så – är man kvinna så är man även förpassad till en kvot som fylls jävligt snabbt. Medan det tycks finnas ungefär hur mycket plats, luft och ”efterfrågan” som helst efter män (allra helst ljushyade sådana som killgissar frekvent) i ungefär alla sammanhang som finns.

Jaså, alternativ fakta säger du? Kolla på valfritt tv-program, eller varför inte bara din lokala seminariekalender säger jag.

En tjej. Det är ofta så det ser ut. Ett kvinnligt alibi. Som givetvis mest förväntas skratta med i den manliga majoritetens tuggelitugg. Och nyligen chockades vi (not!) av appen ”GenderTimer”:s mätningar som visar svart på vitt att män fortfarande generellt får mer taltid i media än kvinnor. De avbryts inte lika ofta, lyssnas mer på av intervjuaren, som oftare är just man.

Och som surgrädde på det pulvermoset blir vi kvinnor redan tidigt lärda att våra chanser att synas, höras och förändra är begränsade. För bara en kan vara lucia ser ni flickor. Bara en av er får plats i grabbgänget vid skaterampen, bara ett av era (tjej)band får repa i mansdominerade replokalen, bara en kan sitta i bolagsstyrelsen när hon blir stor… Resten av platserna är nämligen paxade av någon som med stor sannolikhet heter Johan eller Anders.

Och bara en podd kan handla om att vara kvinna och feminist. Sen är tydligen den oskrivna kvoten fylld. Är du dessutom kvinna OCH har invandrarbakgrund, är lesbisk, trans, tjock eller annat icke-normativt ska du vara glad om din ”sort” någonsin ges utrymme i stora kanaler. Då ska du enbart vara tacksam om du ens blir tillfrågad att vara det där alibit. Som antas sukta efter att svara tålmodigt på inskränkta frågor, samtidigt som du gör lite ”skönt” narr av dig själv.

Det är viktigt att kunna göra narr av sig själv. Men det är nog ännu viktigare att ta sig själv och sin rätt till att berätta och påverka på allvar. Det är minst sagt dags för alla oss kvinns att sluta tvivla på om vi har något att säga, medan mediokra män säger saker mest hela tiden. Men för att våra tvivel ska blekna måste omvärlden, framförallt ni snubbar och gubbar börja släppa fram fler av oss. Och det inte bara i fina ordalag om sin kärlek till ”starka kvinnor”. För vet ni? Alla kvinnor är starka. Precis som alla män. Våra unika och individuella styrkor är lika värda att ges taltid och plats. Kvoten blir sällan full. Mångfalden bara större. Och utan mångfald blir allt mest en lam Dressmann-reklam. Det vill nog inte ens alla Johan och Anders i din lokala bolagsstyrelse.

+ Alla vi som orkar och pallar utmana grabbinflationen– Grabbinflationen

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro