ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: 2017 var kavla upp ärmarna mot all jävla skit-året

Cissi Wallin · 27 Dec 2017
Uppdaterad 27 Dec 2017

Foto: IBL/Shutterstock/Metro


2017 är året då vi tillsammans, framförallt vi kvinnor, kvävde många elaka tungor som la skulden på fel plats. 2017 är året då vi i en enda stor kör skanderade "lägg skulden där den hör hemma!", skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Något sorts bokslut. 2017 blev inte som jag tänkt. Det blev både betydligt bättre och jobbigare än jag någonsin kunnat förutspå. Men framförallt har det känts lite bättre att vara kvinna detta år.

Att för första gången kunna stå upp rakryggad och berätta vad man varit med om utan att drunkna i en ocean av misstroende och hat. 2017 är året då systerskapet bevisade att vi är starkare än alla förminskande haranger om att ”tjejer alltid är så himla elaka mot varann”. 2017 är året då framförallt andra kvinnor bar mig med starka armar. Den här hösten har varit som en torktumlare full av kärlek, stöd, gemenskap och allra mest – magiskt systerskap.

När jag för sju-åtta år sedan berättade om olika övergrepp som x antal män utsatt mig för så kom det alltid några, tyvärr även kvinnor, med patriarkatets hatiska hattar på och högg rygg. Då hette det att man ”överdrev”. Att det man berättade kanske hade hänt men att man trots allt skulle tänka på ”hans fru och barn”.

I dag har de rösterna tystnat. 2017 är året då vi tillsammans, framförallt vi kvinnor, kvävde många elaka tungor som la skulden på fel plats. 2017 är året då vi i en enda stor kör skanderade ”lägg skulden där den hör hemma!”. Och så började vi göra detta. Och att ha kommit till den punkten kan nog inte beskrivas som annat än en historisk revolution.

Dammluckorna har öppnats. 2017 bände vi en gång för alla upp de igenrostade, tröga portarna till den mörka unkna plats där skam som inte varit vår ändå fått ligga och gro alldeles för länge.

Herregud vad stolt jag är över att vi – hyfsat utskällda ”millennial”-feminister åstadkom det. Vi bevisade att vi kan och vill så mycket mer än att ”gnälla lite på sociala medier”. Så som vi så lättvindigt anklagats för av förnumstiga gnällspikar, som paradoxalt nog knappt gör någonting alls själva i kampen för en bättre värld. 2017 var kavla upp ärmarna mot all jävla skit-året. Och 2018 blir inget annat än likadant. Det är som skådisen Eva Röse sa nu i höstas, när #metoo briserade överallt: ”nu finns det ingen väg tillbaka in i mörkret”. 

+ Nystartade nätverket ”Män för kärlek – mot våld i nära relation”. Bra manliga feminister som kavlar upp ärmarna!

– Att det svenska rättsväsendet fortsätter svika utsatta kvinnor och barn.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan:

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro