ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Alla föräldrar ska inte ha rätt till sina barn

Cissi Wallin · 6 Feb 2019
Uppdaterad 6 Feb 2019
Hur länge till ska olämpliga föräldrar premieras, på bekostnad av barn som far illa? Det skriver Cissi Wallin.

Hur länge till ska olämpliga föräldrar premieras, på bekostnad av barn som far illa? Det skriver Cissi Wallin. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT


I vårdnadstvister verkar barnperspektivet vara sekundärt. Svenska domstolar och myndigheter verkar snarare helt insnöade på att alla föräldrar ska ha rätt till sina barn, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det finns en seglivad myt. Den om att samhället skulle krylla av mammor som gör allt för att sabotera relationen mellan sina barn och deras pappor. Hämndlystna bittra kvinnor utan spärrar. Visst, det finns sådana. Men säg mig – hur många känner du till, jämfört med hur många pappor du vet som brustit i föräldraansvar?

Det finns mycket statistik. Hur mycket som helst som inte får plats i den här kolumnen. Men om man läser på lite mer om vårdnadstvister så finner man snabbt mycket och underbyggd kritik. Framförallt kritik kring att barnperspektivet verkar sekundärt. Svenska domstolar och myndigheter verkar snarare helt insnöade på att alla föräldrar ska ha rätt till sina barn. Oavsett.

En advokat uppmärksammar mig på ett färskt fall – en mamma som hållit sina två barn borta från deras pappa under längre tid. Pappan är dömd för att ha misshandlat barnen. En man dömd för barnmisshandel får nu alltså av Svea hovrätt hela vårdnaden av sina barn. Som han slagit. Trots att barnen säger att de inte vill vara hos pappa.

quotation startAlla människor som sätter barn till världen är inte lämpliga föräldrar.quotation end

Nu ska barnen bo hos pappan utan umgänge med sin mamma under en period för att så som domstolen kommit fram till; bygga upp relationen med pappan.

Alla människor som sätter barn till världen är inte lämpliga föräldrar. I mina ögon är det tydligt att svenska staten tycker att barn som fått sina mammor mördade av sina pappor ändå ska ha just dessa pappor som vårdnadshavare. Tvingas träffa pappa som slog ihjäl mamma, mot sin vilja. När förverkar man sin rätt till sina barn?

Knappt någonsin. I alla fall inte vad det verkar enligt svenskt rättsväsende. Min inkorg svämmar över av berättelser från framförallt kvinnor i panik. Panik eftersom samhället tvingar dem att skicka sina barn till pappor som knarkar, misshandlar, vanvårdar… Vem granskar detta system av gång på gång sviket barnperspektiv? Hur länge till ska olämpliga föräldrar premieras, på bekostnad av barn som far illa?

Cissi Wallin

Plus: Organisationen Bry som krigar på för just barnrättsperspektivet.Minus: Myten om att det skulle krylla av ondsinta mammor som vill förstöra för pappor.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro