ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Därför har jag slutat dalta med män

Cissi Wallin · 31 Okt 2018
Uppdaterad 31 Okt 2018
"Om 20 år kanske varenda karlakarl är vegan och beter sig empatiskt och snällt i olika kommentarsfält", skriver Cissi Wallin.

"Om 20 år kanske varenda karlakarl är vegan och beter sig empatiskt och snällt i olika kommentarsfält", skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock/IBL


Varför ska vi inte ställa lika höga krav om empati, insikt och kunskap hos killar och män, som vi ställer på övriga?, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag som hade stort hopp om dagens unga män. Men efter att dels ha läst x antal kommentarsfält där just unga män spyr ur sig sedvanligt kvinnoförakt och rasism, och dels ha tagit del av det senaste resultatet från matkedjan Coops undersökning Matometern, så tappade jag tyvärr nämnda hopp. Mätning visar nämligen att unga män är den grupp som allra mest ratar vegetarisk mat. Gissa vilken grupp som tvärtom äter allt mindre från djurriket? Japp, unga kvinnor.

quotation startTrodde unga killar förstod bättre. Tydligen inte.quotation end

Planeten lever redan på lånad tid och unga män fortsätter sätta sina egon högst och främst? Jag som trodde machonormen i en blodig biff och okunskapen om att man måste ha döda djur på tallriken för att orka vara aktiv tillhörde vår pappageneration. Trodde unga killar förstod bättre. Tydligen inte.

Sådana som jag får mycket kritik, även hat, för att vara manshatisk och allmänt orättvis mot hälften av befolkningen. Det man missar i den analysen är ju att jag trots all skit killar och män ställer till med har en ängels tålamod. Jag har ännu inte begått våldsamt upplopp mot vare sig unga killar med mosbricka, eller gubbar med ”En man som heter Ove”-attityd. Däremot har jag slutat dalta. Varför ska vi inte ställa lika höga krav om empati, insikt och kunskap hos killar och män, som vi ställer på övriga? Jag gillar också kött, men har dragit ner rejält sedan jag blev varse om att jorden faktiskt håller på att gå under.

Hoppet om nya generationens män har så klart inte slocknat helt. Om 20 år kanske varenda karlakarl är vegan och beter sig empatiskt och snällt i olika kommentarsfält.

Men än så länge ser vi främst tonårskillar protestera när skolor inför köttfritt på menyn. Tänk om de kunde läsa på lite om klimatpåverkan istället. Tänk om de kunde stanna upp och fundera ett varv till på varför kött inte behöver ätas åtminstone varje dag. Tänk om jag kunde slippa få kränkta ”Inte alla unga killar! Jag är faktiskt vegetarian (ibland)!”-mejl efter den här texten publicerats. Tänk om fler unga killar och män blev bättre på att lyfta blicken och se de större, strukturella problemen.

Cissi Wallin

Plus: Formbar vego-färs! Kan lura vilken köttmanisk karlakarl som helst.

Minus: Köttnormen.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro