ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Det är inte metoos fel att Benny Fredriksson är död

Cissi Wallin · 20 Mar 2018
Uppdaterad 21 Mar 2018
Cissi Wallin skriver om att Benny Fredriksson avslutade sitt liv.

Cissi Wallin skriver om att Benny Fredriksson avslutade sitt liv. Foto: IBL


Att teaterchefen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Benny Fredriksson, avslutade sitt liv är givetvis inget annat än fruktansvärt. Men vi måste ändå kunna prata om när någon gått över alltför många gränser, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att teaterchefen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Benny Fredriksson, avslutade sitt liv är givetvis inget annat än fruktansvärt. Men att det nu pratas om att det är #metoo som ligger bakom hans död är också snudd på fruktansvärt. Jag har på allvar fått mejl och kommentarer senaste dagarna där man klandrar mig (”och andra hysteriska feminister”) för att Benny Fredriksson inte lever längre. Det pratas om att ”metoo gått för långt”.

LÄS MER
Cissi Wallin: Me too. Jag också.

Vad som faktiskt tillåtits gå för långt är tystnadskulturen. Tystnadskulturen kring övergrepp och maktmissbruk. Och även tystnadskulturen kring män och psykisk ohälsa. Men det är så klart både enkelt, bekvämt och därmed inte särskilt analyskrävande att skylla ett tragiskt dödsfall på en folkrörelse som såväl möblerade om maktordningen som skrev om historien. Ingen vettig människa, ingen som brinner för att prata mer öppet om övergrepp tycker att det är rimligt att utpekade tar livet av sig. Inte heller att oskyldiga människor döms. Jag har i alla fall aldrig mött någon med de åsikterna.

Här måste vi ha med oss perspektiv innan vi ringer i domedagsklockorna. För hur många kvinnor och barn har inte levt skrämda till tystnad genom historien? Även i nutid. Och hur många kvinnor och barn har inte tagit sina liv för att det de utsatts för aldrig tagits på allvar, aldrig lett till upprättelse? Jag gissar att det är otroligt många fler än män som pekats ut som förövare, oskyldiga eller ej. Missförstå mig rätt, vartenda självmord är ett kapitalt samhällsmisslyckande. Men att påstå att metoo ”gått över gränsen” är inte bara gravt analyslöst. Det är också rent historielöst.

Det är inte metoos fel att Benny Fredriksson är död. Varför han inte lever längre vet kanske inte ens hans familj. Mediedrev kan absolut vara bidragande till att någon hamnar på en mörk plats. Snarare det än viljan bland tusentals enskilda människor att för första gången någonsin börja prata om vad de varit med om. Jag har i och med metoo velat krossa tystnadskulturen och skuldbördan på utsatta. Inte enskildas liv. Att enskildas tidigare leverne omkullkastats är ibland en både oundviklig och i vissa fall sorglig konsekvens. Men vi måste ändå kunna prata om när någon gått över alltför många gränser.

Plus: Att vi börjat prata mer om såväl övergrepp som psykisk ohälsa.

Minus: Att snabba klick och obefintlig analys så lätt vinner i samtidens snabbcentrifug.

pil
Hjälplinjer – behöver du någon som lyssnar?

Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.

Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

pil
Om ämnet:

Det var i början av december som Aftonbladet skrev om Benny Fredrikssons ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern. De citerade anonyma källor som bland annat berättade om missförhållanden, sextrakasserier och tystnadskultur. Några dagar senare avgick han som VD.

Under tisdagen presenterades delar ur den utredning som gjorts efter att kritik har riktats mot teaterledningen och Benny Fredriksson. Det finns inga anklagelser i utredningen om att någon i ledningen ska ha utsatt personal för sexuella trakasserier. Totalt har 135 personer deltagit i utredningen. Vad utredningen har kommit fram till gällande arbetsmiljö och ledarskap har ännu inte presenterats.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro