ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Händig lista till den kvinna som en dag vill bli minister eller chef

Cissi Wallin · 21 Jan 2019
Uppdaterad 21 Jan 2019
I går presenterade statsminister Stefan Löfven (S) sina ministrar, däribland idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP).

I går presenterade statsminister Stefan Löfven (S) sina ministrar, däribland idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Anders Wiklund/TT


Amanda Linds dreadlocks överskuggar i stort sett hela hennes existens som nytillträdd minister, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Så har vi äntligen en regering. Och nu brinner frågorna i sociala medier om vad dessa nytillträdda ministrar ska uträtta! Nä, skojade bara. Åsikterna handlar mest om en specifik ministers val av frisyr. Nya kultur- och idrottsministern Amanda Lind är miljöpartist, och ser väl ärligt talat ut precis så som många föreställer sig en miljöpartist. Och det är väl inte konstigare än att Jimmie Åkesson gillar sin sverigedräkt.

Men skillnaden är att hennes dreadlocks varande nu överskuggar i stort sett hela hennes existens som nytillträdd minister. Som kvinna på maktposition finns det oerhört många oskrivna utseenderegler att förhålla sig till. Jag tänkte därför göra alla er kvinnor som drömmer om en karriär som till exempel politiker eller chef en stor tjänst och lista några ”bra saker att tänka på”. Allt baserat på omvärldens tycke och smak.

quotation startVälkommen in i maktens korridorer, tjejor! Bara att kavla upp (de inte för långa nuckiga, men ändå inte för korta och avslöjande) ärmarna.quotation end

Om du är mer vänster än höger går dyra kläder och accessoarer bort. Se bara hur det gick för Mona Sahlin och märkesväskan. Gör för bövelen inte som Isabella Lövin som dök upp i stort sett osminkad och okammad på en presskonferens. Tänk på att färgerna på kläderna du bär kan överskugga en hel veckas nyhetsrapportering (lex Annie Lööf). Och så frisyrer och smink – här gäller devisen ”hitta precis rätt mellanmjölksläge”. Bäst är en städad page i anspråkslös färg, fast inte för vasst klippt lugg, då uppfattas du som radikal. Tänk en lätt makeup fast ändå fräsch, som att du just sprungit uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött. Kjolen ska vara tight men inte för tight, inte för kort ELLER för lång. Bysten ska synas men inte tro att den är något. Inte breda ut sig i rummet som en annan gubbkagge.

Det gäller att parera smidigt mellan att varken uppfattas som hora eller nucka. Eller jordholksrökande miljöpartisthippie. Du måste vara värdig och ren. Men inte för hård och kall. Du ska stråla och trivas i strumpbyxor som skär in där solen aldrig skiner.

Och om du tröttnar på hela skiten och rakar av dig håret så stämplas du som galen. Men inte på det excentriskt härliga och inspirerande manliga sättet.

Välkommen in i maktens korridorer, tjejor! Bara att kavla upp (de inte för långa nuckiga, men ändå inte för korta och avslöjande) ärmarna.

Cissi Wallin

Plus: UtseendeMinus: Utseende

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro