ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Hur gör man om den man älskar blir anklagad för övergrepp?

Cissi Wallin · 28 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
Cissi Wallin skriver om #metoo som en reaktion mot ett samhälle som sviker sexualbrottsutsatta kvinnor och barn.

Cissi Wallin skriver om #metoo som en reaktion mot ett samhälle som sviker sexualbrottsutsatta kvinnor och barn. Foto: Foto: Christina Blom


Nyligen blev två av mina vänner anklagade för olika övergrepp. En kille jag känt länge, umgåtts massor med och tycker oerhört mycket om. En annan som jag inte träffat på länge men ändå har bra relation till, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag var ju en av de som drog igång #metoo i Sverige. Det har varit en minst sagt omskakande månad. Även ett ofrivilligt ansikte för en rörelse har massa tankar om hur i hela världen man ska förhålla sig nu. För anklagelserna fullkomligen haglar. Jag var med och öppnade luckan. Nu väller det ut. På väldigt mycket gott, men även ont. Man tvingas nämligen ta itu med sådant som är förbannat jobbigt. Nyligen blev två av mina vänner anklagade för olika övergrepp. En kille jag känt länge, umgåtts massor med och tycker oerhört mycket om. En annan som jag inte träffat på länge men ändå har bra relation till.

LÄS MER
Cissi Wallin: Me too. Jag också.

Som feminist måste jag värna om och fullt och genuint stå upp för kvinnors rätt att berätta och bli hörda. Framförallt eftersom jag varit där själv. Det är inget snack. Men jag måste också värdera rättssäkerheten. Alltså tycka att vi ska ha ett samhälle där inte alla som pekas ut per automatik döms. Men så har vi ju som bekant ett nuvarande rättsväsende som gång på gång visar sig svika främst sexualbrottsutsatta kvinnor och barn. Ett samhälle där polisen inte ens har resurser att ta tag i alla anmälningar. Ett samhälle där sakkunniga män avgör vilka andra (män) som är skyldiga eller inte. Män som väldigt sällan själva någonsin varit med om någon form av övergrepp.

Reaktionen blir att kvinnor till slut gör revolution. Skriker ut sin vrede, sina känslor av att ha svikits gång på gång. I min drömvärld har vi ett så pass jämställt och sunt samhälle där man skäms lika lite över att ha blivit utsatt för ett övergrepp, som vid ett personrån. Där det är självklart att gå till polisen hyfsat snabbt, eftersom polisen kan ta det på största allvar. Där vi har domstolar bestående av lika många icke-män som män som är väl utbildade och insatta i sexbrott.

LÄS MER: Cissi Wallin: Det är lätt att prata om rättssäkerhet när man aldrig utsatts själv

Men det är inte så enkelt. Det är inte prio, verkar det som. Och i väntan på det befinner vi oss just nu i en storm. Jag har inga svar, vet inte hur man bäst förhåller sig till när någon man tycker om, rentav älskar blir anklagad. Jag vet bara att vi måste fortsätta kämpa, och det tillsammans för ett samhälle som aldrig mer blir som det #metoo gjorde uppror mot.

Plus: Lyssna inåt 

Minus: Lyssna på precis alla andras åsikt om rätt åsikt om rätt sak

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro