ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: I år ger jag inga julklappar

Cissi Wallin · 25 Nov 2013
Uppdaterad 25 Nov 2013
Cissi Wallin: I år ger jag inga julklappar

Cissi Wallin: I år ger jag inga julklappar


klar

Artikellänk är kopierad

Ett av mina bästa tv-program att plöja i timmar är ”Lyxfällan”. Inte för att jag gillar att frossa i andras problem, det är mänskligheten som lockar. Men också idiotin. Vuxna människor som ser det som en mänsklig rättighet att överkonsumera, och samtidigt ha mage att gnälla över sin ansträngda ekonomi. Och på tal om det; nu är det knappt en månad kvar till julafton och hetsen kring klappar har redan pågått i flera veckor. Folk i min omgivning stressar och gnäller. ”Hur ska jag ha råd??”. Ptja... Säg att du inte har det då? Säg till familjen och släkten redan nu att du inte vill vara en del att det här skeva konsumtions-ekorrhjulet längre. Föreslå att ni skänker alla eller en del av julklappspengarna till bättre behövande i stället? Föreslå att ni fokuserar på riktigt god mat och stressfri gemenskap? Ska det vara så jäkla svårt? Varför så rädd för att tänka annorlunda?

►LÄS MER: Metro uppmärksammar julens hjältar

Jag har precis allt jag behöver. Häromdan gick jag igenom garderoben och insåg att jag har över 100 plagg. Jag har råd att köpa det mesta inom rimliga prisklasser och samtidigt överleva på min lön. Vad ska jag med julklappar till? Vad ska vuxna människor med en okej inkomst med julklappar till? 

Det är ändå äcklande. Hur man finner sig själv år efter år inne på Åhléns dagarna innan julafton med stressen pulserandes genom kroppen. Man rafsar ihop någon ljudbok, dyr ansiktskräm och 300-kronors-doftljus till familjemedlemmar man egentligen vet skulle kunna köpa det där själva, varje månad. Vad vill man bevisa?

Och vad skulle hända (förutom att Anders Borg fick panik) om alla svenskar med ett okej liv sa till sina ungar att hörrni, i år blir det inga klappar. Ni har ju redan FÖR mycket grejer. Ni leker ju inte ens med hälften... ? Vad skulle hända om dessa föräldrar, med med sina barn i stället köpte en julklapp och gav till ett ensamkommande flyktingbarn, en fattig singelmamma och hennes tre små ungar eller liknande? Vad skulle det lära barn om osjälviskhet? Oerhört mycket om man frågar mig. Och även våra yngre medborgare skulle få sig en tankeställare om såväl konsumtion och pengars värde. Och slipper kanske hamna i ”Lyxfällan” några år senare.

►LÄS MER: Hon drog igång "skokartongsappellen" för hemlösa och ensamma 

I år önskar jag mig ingenting, och ger heller ingenting till min familj och släkt som redan har i överflöd. I stället bestämde jag mig underbart politiskt korrekt för att lägga hela min påtänkta julklappsbudget på att köpa mat och mindre klappar och dela ut till alla de mängder med hemlösa i mina kvarter. De jag vanligtvis i stort sett kliver över på väg in i köpcentret för ännu ett onödigt inköp. De ingen riktigt tycks se, allra minst när klappstressen sätter in. Vill du hänga på mitt initiativ? Våga. Och hälsa besvikna släkten att jag säger att de gott kan köpa sitt 300-kronors-doftljus själva i år.

+ Metros nya kampanj #delajulen. Vi kan alla vara Karl-Bertil Jonssons på vårt sätt!

– Snabba lån. Att företagen som pysslar med snabba lån med ockerränta går all in för att locka låginkomsttagare lagom till klappstressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro