ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Ja, vi är offer – och vi kräver att bli lyssnade på

Cissi Wallin · 18 Jan 2018
Uppdaterad 18 Jan 2018
Deltagare i ett fackeltåg i Stockholm för personer som står bakom #metoo-uppropen. Fackeltågen ägde rum på flertalet platser i Sverige i söndags, den 14 januari.

Deltagare i ett fackeltåg i Stockholm för personer som står bakom #metoo-uppropen. Fackeltågen ägde rum på flertalet platser i Sverige i söndags, den 14 januari. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Metoo har handlat, och handlar om, att rikta ljuset mot det som legat dolt i mörker i oerhört många år. I alla tider. Skammen, skulden på sig själv fastän det inte var ens eget fel, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tänk att det ska vara så svårt att se samband och strukturer. Nu när det heter att ”metoo haft sin tid” så kommer de förnumstiga kritikerna som brev på posten. Föga oväntat. Nu ska det analyseras och framförallt – problematiseras kring drev, folkdomstolar och rättsosäkerhet. Och japp, vi ska givetvis ha ett fungerande rättsystem, som ska avgöra om någon är skyldig eller ej. Men här känner jag att det blivit ett skevt fokus. För metoo har ju inte alls handlat främst om just skuld och oskuld. Metoo har handlat och handlar ännu ganska lite om enskilda förövare. Metoo har handlat, och handlar om, att rikta ljuset mot det som legat dolt i mörker i oerhört många år. I alla tider. Skammen, skulden på sig själv fastän det inte var ens eget fel. Rätten till att berätta vad man varit med om och bli lyssnad på. Kanske för första gången någonsin utan att drunkna i ”men du kanske borde ha tänkt på att inte klä dig si”, eller ”du kanske borde ha tänkt på att inte framstå som flirtig så”.

För här saknas uppenbart analys kring alla dessa strukturer som förföljt flickor och kvinnor i alla tider. Allt det du varit med om, som i stort sett varenda flicka och kvinna varit med om, där din kropp uppenbarligen inte bara tillhör dig, det är primärt alltid ditt eget fel. Det verkar inte finnas någon hejd på kreativiteten när det handlar om att uppfinna anledningar till skuld hos sexbrottsoffer. Samtidigt som övriga brottsoffer mest ses på som trovärdiga och värda att lyssna på.

Det är metoos kärna. Att belysa det, hur och varför. Varför valde så många att automatiskt misstro, åtminstone skuldbelägga, mig när jag vågade berätta om övergrepp jag varit med om? Vad låg bakom den strukturen? För om jag hade berättat om att jag blivit rånad och slagen en mörk natt på väg hem så hade garanterat i stort sett alla trott mig. I vad ligger skillnaden, egentligen?

Det heter att vi flickor och kvinnor utmålat oss så mycket till offer i och med metoo. Och det stämmer mycket väl. För vi är offer. Vår utsatthet är såpass stor att vi automatiskt kvalar in i kategorin offer. Det är också det metoo handlar om. Att få vara ett offer som höjer rösten och kräver att bli lyssnad på.

+ Alla som vågat och orkat berätta – Alla som ignorant låtit bli att lyssna och tänka till 

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro