ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Jag skaffade barn utan att vilja vara med honom nonstop

Cissi Wallin · 31 Aug 2017
Uppdaterad 31 Aug 2017
Det var inte så att urtidsmammorna satt och maratonammade i en pyntad grotta och bakade scones och pysslade med ungarna dagarna i ända, skriver Cissi Wallin.

Det var inte så att urtidsmammorna satt och maratonammade i en pyntad grotta och bakade scones och pysslade med ungarna dagarna i ända, skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock


Jag älskar att jobba, vara kreativ och dricka kaffe utan att bli störd. Älskar att känna att liksom hela mitt väsen får stimulans. Och att vara hemma med barn mer än två dagar i streck är själva essensen av motsats till dessa just nämnda saker. Jag har valt det en majoritet av alla pappor valt. Att självuppoffra lite lagom sådär. Lagom är skönt, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Det är så skönt att vi är som naturen liksom velat, att jag vill vara hemma med barn och Kalle vill jobba mer…”. Kvinnan framför mig utsätter mig för en regelrätt momsplaining. Jag börjar tänka på hemorrojder. Det gör jag alltid när präktiga viktigpettrar ska förklara läget. Tänker på alla hemorrojder jag, barnsligt nog, hoppas ska hemsöka deras stjärtskåra inom kort. Föräldraskapet då? Jag är väl mest som vilken pappa som helst. Tycker det är lika kul och givande att vara hemma på heltid med småbarn som att åka till Ikea en söndag efter löning. ”Naturens vilja” hoppade tydligen över mig

För den här mamman hon älskar att jobba, vara kreativ och dricka kaffe utan att bli störd. Älskar att känna att liksom hela mitt väsen får stimulans. Och att vara hemma med barn mer än två dagar i streck är själva essensen av motsats till dessa just nämnda saker. Jag har valt det en majoritet av alla pappor valt. Att självuppoffra lite lagom sådär. Lagom är skönt. Men det tycker ju sällan samhället överlag att en morsa får tycka. Nej, det ska självuppoffras på alla möjliga och omöjliga sätt. Utan minsta klagan. Likt en påtänd Florence Nightingale ska man som moder ha primärt ansvar över föräldraledighet, vabb och det konstanta projektet Familjen AB.

Behöver jag säga att mammor är dubbelt så mycket sjukskrivna som pappor, och att kvinnor överlag tenderar att krascha in i den berömda väggen?

Det var när jag slutade ha ångest över hur ”misslyckat” mitt ”naturliga” moderskap var, nu bara för några månader sedan, som alltmer föll på plats. ”Naturen” har inte velat detta. På stenåldern tror man tvärtom att mammor och pappor delade hyfsat lika på att släpa med sig ungarna på sådant som behövde göras. Det var alltså inte så att urtidsmammorna satt och maratonammade i en pyntad grotta och bakade scones och pysslade med ungarna dagarna i ända. Då fanns inte heller öppna förskolan eller tv-program som ”Nannyakuten”.

De allra flesta småbarnspäron i dag, om man skapar lite på den påklistrat skimrande ytan, beskriver ju småbarnsåren som ganska kämpiga. Och i det som är kämpigt borde man ju rimligtvis dra lasset rättvist sinsemellan. Så tänker vi i alla fall i den här lilla familjen. Men så är jag väl en märklig avart också. ”Egoisten” som skaffade barn men inte vill vara med barn nonstop. Behöver jag säga att ingen hittills ifrågasatt min man för detsamma?

+ Befrielsen i att nöja sig med att vara mänsklig som morsa– Skammandet från tamefan hela samhället, på mammor som vägrar köpa läget

Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro