ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Jag skäms över vår vita självupptagenhet

Cissi Wallin · 8 Dec 2017
Uppdaterad 8 Dec 2017
Cissi Wallin har tröttnat på sina vita tjejkompisar som ska rädda världen genom yogaresor till Bali.

Cissi Wallin har tröttnat på sina vita tjejkompisar som ska rädda världen genom yogaresor till Bali. Foto: AP/Metro


Vita människor har alldeles för fullt upp med oväsentliga icke-problem, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En av de roligaste standup-rutinerna jag hört kommer från en okänd komiker jag gick en kurs med i USA. Han berättade om hur han som svart brukar ragga upp vita brudar genom att locka med hemgjord chiapudding och en dyr yogamatta.

Om en enda vit tjejkompis till börjar prata om att hon på oklart vis ska rädda världen genom att åka på yogaläger på Bali så kräks jag vågrätt. Och om denna maniska rädsla för att äta vanliga jävla livsmedel fortsätter ta fokus i så många vitas medelklassmuppars liv vet jag ärligt talat inte vad jag blir kapabel till. Vi har det så bra, så aningslöst förspänt att vi har tid och ork att uppfinna icke-problem och sen bygga en hel livsstil kring att framställa dessa som verkliga utmaningar i vår lallande vardag.

Som när min unge skar upp foten på ett dricksglas på förskolan, eftersom personalen “plastbantat” skoningslöst. För att ett gäng vita muppar med alldeles för få reella problem hade krävt det. Jag skäms över vår självupptagenhet. Klart jag gör. Den vita tomheten, yrvakenheten. Skäms över att ens ha tid att tänka på hur min röv ser ut i ett par yogatights för 700 spänn. Skäms över alla vita manliga mellanchefer som pratar högt om att åka till Himalaya eller kanske Peru och betala lokalbefolkningen för att “uppleva bergen på riktigt”. Det finns givetvis något akut verklighetsfrånvänt i att tro att man känner eller gör något unikt, framförallt när andra människor kämpat med just detta med cirka 97 procent sämre förutsättningar i ungefär all evighet. Utan att få ens i närheten så mycket utrymme att breda ut sig om det.

LÄS MER: Cissi Wallin: Det är lätt att prata om rättssäkerhet när man aldrig utsatts själv

Mina kompisar som rasifieras brukar säga att de har en “white person issue (WPI)-radar”. Den går igång när deras vita vänner börjar lägga fram sina så kallade problem och utmaningar i vardagen. Som alltså mer ofta än sällan handlar om att inte orka yoga på morgnarna, känna sig tjock fast man väger 52 kilo, palla plastbanta och detoxa. Allt medan övrig (icke-vit) befolkning försöker manövrera i en ständig ström av det vi vita i förbifarten kallar “vardagsrasism”. Där oron över att inte bara få existera fredad liksom tar mer kraft än att vara rädd för plast, socker och stela hälsenor.

+ Tarana Burke. Hon startade #metoo och ingen annan. Glöm eller förringa aldrig det

– Huvudet i sin egen röv.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro