ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Jag vet alltför väl att man kan ha både alkoholproblem och ett fungerande liv

Cissi Wallin · 29 Jun 2017
Uppdaterad 29 Jun 2017
Livet förändras, bräcklighet och kriser kommer och går. Anledningarna till att fylla på ännu ett glas skiftar. Var uppmärksam, skriver Cissi Wallin.

Livet förändras, bräcklighet och kriser kommer och går. Anledningarna till att fylla på ännu ett glas skiftar. Var uppmärksam, skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock/IBL


Ingen känner en alkis och ingen är alkis. Eller jo, stackarna på parkbänken men... Så var drar man gränsen?, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sommar, sol (nåja) och alkoholromantik. Vi svenskar dricker ju betydligt mer så här års än under resterande Mordor-årstider. Vi pimplar, finsmuttar och jagar MRP (mest rus för pengarna). Vi kallar det socialt smörjmedel. Vi samlas kring flaskor och boxar. Bangar man är man tråkig. Tackar man nej får man i stort sett alltid stå till svars.

Runt 15 procent av alla icke-nykterister i det här landet tycker att de dricker för mycket enligt en undersökning som Metro har gjort tillsammans med YouGov. Samtidigt som även 15 procent tror deras sociala liv skulle påverkas något eller mycket negativt om de slutade dricka. Slutsats? Vi svenskar lever i en stark alkoholnorm, kanske en av de starkaste i världen, med alltför många som inte bara kan ta ett eller två glas till maten. Vi måste sluta alko-hetsa och pressa vår omgivning, som om alla kan hantera promillehaltiga drycker lika behändigt.

Själv har jag en ganska ambivalent relation till alkohol. Jag drack för mycket som yngre, fick adhd-diagnos (många med bokstavskombos har svårt med måttlighet) och lyckades ändå hitta ett någorlunda sunt förhållningssätt till drickandet. Men jag vet ju att min ”läggning” i sämre lägen i livet är att tappa kontrollen. Så som många andra, garanterat fler än de som står för det i enkätundersökningar, också tenderar att göra. För det finns samtidigt en stark alkoholnorm i oskön symbios med en stark skam. Ingen känner en alkis och ingen är alkis. Eller jo, stackarna på parkbänken men…

Så var drar man gränsen? Och framförallt: pratar vi ens om det? Kan man ha alkoholproblem OCH ett hyfsat fungerande liv samtidigt? Jodå. När bag in box-pimplandet blir daglig semesterrutin. När man inte känner att ”den rätta sköna känslan” infinner sig, avslappningen uteblir om man inte tar sig de där glasen. När belöning alltid är lika med fylla. Fråga mig, jag vet. Jag vet alltför väl. Men tack och lov är jag inte där längre – inte just nu åtminstone.

Det är nog viktigt att inte se på sin relation till drickande som linjär och statisk. Livet förändras, bräcklighet och kriser kommer och går. Anledningarna till att fylla på ännu ett glas skiftar. Var uppmärksam. Det enda jag helt säkert vet efter drygt 15 år med alkohol som följeslagare är att man måste våga lyssna inåt. Och våga visa någon annan, någon som hamnat på kollisionskurs med spriten, att du ser och bryr dig.

Flyt inte bara med sommarpimplarströmmen utan hjärta och hjärna fullt påkopplade. Det är svårt, men alternativet kan vara ännu svårare. Ingen hatar dig för att du bangar en fylla. I alla fall inte mer än du kommer hata dig själv om du bara kör på utan att stanna upp och våga ställa dig själv frågan: kan jag hantera det här? Just nu är mitt svar ja. Men är tvunget ödmjuk inför att svaret kan ändras igen.

Cissi Wallin

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 16-20 juni 2017. 1526 personer har genomfört undersökningen. Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval. YouGovs onlinepanel i Sverige bestående av 60 000 förrekryterade kvinnor och män i åldrarna 18+ som vill delta i undersökningar. Panelen är en så kallad accesspanel.

Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro