ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Låt toffeln bli en utrotningshotad art

Cissi Wallin · 8 Jul 2014
Uppdaterad 20 Aug 2014

klar

Artikellänk är kopierad

CISSI WALLIN. Det är nu på sommaren som arten visar sig mest. Blottad i solljuset, underkastad och kallsvettig. Jag pratar om toffeln. Mannen som låtit sin kvinna ta vid där morsan släppt. Regeringen, hon som bestämmer. "Jag måste fråga frugan" så fort minsta lilla beslut ska tas.

Handen på hjärtat, har vi inte alla minst ett heteropar i vår närhet där mannen är mer som en son till sin egen fru eller flickvän än... Jämbördig partner? Ett par jag vet kör på att Erik alltid känner att han måste fråga Linda om allt. Karln är alltså inte kapabel till att ta ett enda beslut själv när det kommer till äta, åka, packa, detaljer angående ungarna... Eller paret i min släkt där mannen ständigt tassar på tå för att det inte ska bli "dålig stämning hemma". Hans tjej är diktatorn, divan på tronen. Den som härskar över hela familjen. Och jag börjar tro att han faktiskt gillar det.

Själv kan jag ju inte tänka mig något mer avtändande än en osjälvständig partner. Det här med att Limpan är en vuxen människa som tar egna beslut, har ett eget liv vid sidan av vårt gemensamma... Tack Gud för det. Han har andra åsikter än mina i frågor, vågar ifrågasätta det jag hasplar ur mig utan eftertanke och får mig att se saker ur nya perspektiv. Vi värdesätter frihet och tillit. Försöker vara realistiska och se relationen som något man ständigt måste underhålla. Det känns så främmande att inte vilja ha det så. Ändå tycks tofflarna och drottningarna finnas överallt. Givetvis även omvänt, men det är betydligt mindre accepterat i vår kultur. En man som kör med en kvinna stämplas blixtsnabbt som ett misogynt asshole. Med all rätt. Frågan är, i ett av världens mest jämställda länder - varför anses det ännu, på något sätt till och med charmigt med en dominant kvinna som bossar över sin man? Ser inte folk hur sjukt det är?

Är det här fenomenet rentav de toffliga männens fel? Söker de sig till den här typen av morso... Livspartners av en (freudiansk?) anledning? Som jag var inne på förut, gillar de det? Att slippa ta eget ansvar, slippa ta beslut. En falsk trygghet i att bli behandlad som ett barn vars känslor och vilja inte väger lika tungt? Jag har blivit lite av de här dominanta kvinnornas hatobjekt. Varför? Jag säger till Erik, min släkting och andra tofflar att sluta underkasta sig så förbannat och börja lita på sitt eget omdömde. Våga kliva fram och sluta identifiera sig med Alex i "Solsidan". Brudarna hatar det. Folk överlag hatar ju när man börjar rucka maktordningar. Det är inget exklusivt för patriarkatet.

En fri partner är en glad partner. En betrodd partner är en bättre make, farsa och bästa vän. Ett jämställd förhållande den enda vägen till det vi ständigt jagar efter och kallar lycka.

Låt toffeln bli en utrotningshotad art i sommar. Mata honom inte med fel sorts frön.

+ Parterapi! Gå redan i början av förhållandet! Gå i förebyggande syfte, städa ur gammal skåpmat.

– Rädslan för att ”lägga sig i” andras relationer. Hade folk inte "lagt sig i" mina, tidigare hade jag varit typ död.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro