ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Män – kör som kärringar eller kör inte alls

Cissi Wallin · 21 Feb 2018
Uppdaterad 21 Feb 2018
"Sällan är jag så rädd för att dö som när jag åker bil. Med en manlig förare", skriver Cissi Wallin.

"Sällan är jag så rädd för att dö som när jag åker bil. Med en manlig förare", skriver Cissi Wallin. Foto: Steve Halama on Unsplash


Ett hjärndött manlighetstest, gärna med småbarn i baksätet? Skärp er för fan, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sällan är jag så rädd för att dö som när jag åker bil. Med en manlig förare. Ändå häcklas det om att ”köra som en kärring”. Tänk om fler kört som kärringar! Uppemot 20 procent av alla som förlorade körkortet under 2016 var snubbar mellan 18-24 år – trots att den gruppen bara utgör drygt 4 procent av alla som har körkort.

Och hela 75 procent av alla som dör i trafiken i Sverige är just män. Män som överskattar sin egen körförmåga. Män som ska leka Formel 1 på riksväg 44. Män som för sitt fordon till synes helt utan empati för andra på samma väg. Och så män som faller offer för framförallt andra män som kör dåligt, kör på fyllan, kör som svin istället för ”kärringar”.

Under några sängliggande dagar nyligen sträckkollade jag olika tv-program om polisens arbete, bland annat ”Trafikpoliserna” och ”Stockholmspolisen”. Och en sak utkristalliseras tydligt – män på vägarna kostar samhället enorma summor. De stackars tragglande och underbetalda poliskonstaplarna stoppar bil efter bil med packade mansspillror bakom ratten, som enträget sluddrar fram att dom minsann ”bara druckit två öl och har koll på läget”. Jo, 90 procent av alla som kör påverkade är män. Män som utsätter mig, dig, mina och dina barn för livsfara varje dag.

Frågan man till slut ställer sig är: ”Ska delar av den manliga befolkningen verkligen förses med körkort?”.

När jag var 16 år hoppade jag in i en gammal Saab. Bakom ratten satt en några år äldre kille. Han hade druckit hela kvällen, men ljög för oss som åkte med och sa att han var nykter. Efter en vansinnesfärd när han släppt av mig och min kompis så körde han in i ett träd och skadades svårt. Den natten lurade jag döden.

Nu kan jag bara drömma mardrömmar om att mina barn ska hamna i en liknande situation. Bland otroligt många av mina manliga vänner, annars till synes reko snubbar, så skrockas det ofta om vem som ”bränt upp till Sälen” på kortast tid. Och man står ju bara bredvid och gapar.

Vuxna karlar med familjer och jobb som på allvar ser det som en skrytsam ”kul bedrift” att köra så trafikosäkert det bara går? Ett hjärndött manlighetstest, gärna med småbarn i baksätet? Skärp er för fan. Lär er köra mer som ”käringar” eller kör inte alls.

Plus: Mamma. Ingen kör så bra och tryggt som mamma 60 plus

Minus: Ska man inte höja körkortsåldern till 25? I alla fall för män

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro