ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Me too. Jag också.

Cissi Wallin · 17 Okt 2017
Uppdaterad 24 Okt 2017
Känner du någon av dessa gränslösa män? Är du en av dem? Har du backat och mörkat? Gör rätt under #ihave, skriver Cissi Wallin.

Känner du någon av dessa gränslösa män? Är du en av dem? Har du backat och mörkat? Gör rätt under #ihave, skriver Cissi Wallin. Foto: Metro


När ska alla gränslösa män ta sitt förbannade jävla ansvar, undrar Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag med. Hashtagen #metoo tar just nu över internet. ”Jag också”, om man mot förmodan inte förstår vad de två korta orden på engelska står för. Hundratusentals kvinnor som berättar. Många för allra första gången. Om hur man själv är hon som kan sålla sig till den alldeles för stora skara som utsatts för sexuella övergrepp. Ännu en kvinnokropp som inte respekterats. Ännu ett mörkertal. Vardagsmat. Tystnadskultur. Skam och skuld.

Några som är extremt tysta just nu är alla dessa män. Ni som gått över gränsen. För man behöver ju inte ha utfört en regelrätt våldtäkt för att vara en av alla dessa förövare som kvinnor berättar om under flaggen #metoo. Alla känner en ofredad, men ingen känner en ofredare? För det finns nämligen en till hashtag just nu, som rent logiskt borde ta fart den med – #ihave. Ett viktigt tillfälle att bikta sina gränslösa beteenden mot kvinnor. Visa på att öppen manlig självrannsakan kring mansnormer och machoideal inte bara är en utopisk glittrig enhörning i horisonten och fina ledartexter i fina tidningar. Men några få snubbar har trots allt hakat på.

Till exempel så skriver sport- och mediemannen Musse Hasselvall bland annat: ”Plötsligt säger hon: ‘Jag vill inte att du tafsar på mig’. Jag kände mig kränkt. Kränkt för att min flickvän hade sagt ifrån när jag egentligen hade kränkt henne. Det är mitt första minne av min egen mansgrisighet. Tyvärr var det inte mitt första övertramp och långt ifrån mitt sista.” Det Musse berättar är inget unikt. Det är norm. Att daska henne på rumpan när man går förbi, ta tag om brösten när hon lagar mat. Att tro att man på allvar har den självklara rätten utan uttalat samtycke. Det och hela den glidande skalan mot att ha sex med någon som inte vill. Det behöver världen fan höra från sina manliga invånare nu. Kanske mer än någonsin.

Det kan inte än en gång ligga på kvinnor att visselblåsa, kriga och slåss för ett klimat där tjejer inte ska vara i konstant rädsla för övergrepp! När kan män överlag ta sitt förbannade jävla ansvar och städa upp all skit de kollektivt ställt till med, även med sina tysta medgivanden? Se det som en öppen fråga. Nej, se det som en uppmaning. Alla känner kvinnor som blivit utsatta av gränslösa män. Känner du någon av dessa gränslösa män? Är du en av dem? Har du backat och mörkat? Gör rätt under #ihave.

+ Är det nu det vänder?– Är det nu det handlar om alla andras ansvar utom just ens eget?

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro