ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Patriarkatet – det reella hotet mot pojkar och män

Cissi Wallin · 7 Mar 2018
Uppdaterad 7 Mar 2018
Cissi Wallin skriver att hon vill krossa patriarkatet för sina två söners skull. Pojken på bilden har inget med artikeln att göra.

Cissi Wallin skriver att hon vill krossa patriarkatet för sina två söners skull. Pojken på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Daiga Ellaby/Unsplash


"Anledningen till att folk säger åt min treårige son att 'sluta grina som en tjej'", skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Just nu hörs åsikten att feminism är ett hot mot våra pojkar och män. Bland annat genom en debattartikel som publicerats här i Metro häromdagensom har spridit sig som en viral löpeld. Låt oss fastna där en stund. Vid hotet. Och vid den här, vad jag kan uppleva, fixeringen vid feminism och påstått livsfarligt generaliserande och hatande gentemot pojkar och vuxna män. Låt oss snacka lite mer om rimlighet. Varje morgon vaknar världen till nya nyheter om mäns hat mot kvinnor och barn. Män som förföljt, trakasserat, misshandlat, våldtagit och mördat. Män som köpt kvinnor och barn. Män som tror de äger kvinnor och barn och därmed kan göra vad de vill med oss. Det är kvinnohat. Den kulturen, sprungen ur det vi kallar patriarkatet. Manshat däremot – är en naturlig reaktion på detta. Arga feminister som tröttnat och inte längre vet vilka män som går att lita på. Som i frustration, ren desperation över läget uttrycker sin avsky mot män som grupp, som aldrig tycks kunna skärpa till sig och sluta bete sig som barbarer. Det är inget hot. Om det är det man kallar radikal feminism och därmed ett hot så har man aldrig upplevt något hotfullt.

Ett hot gör en nämligen rädd. Sådär rädd som flickor och kvinnor är varje kväll när man tvingas ta sista bussen hem själv. Eller som när man inser att mannen man litat på tänker hålla fast och våldta en. Det är hot som blir till skräck. Sprunget ur patriarkatet. Världsordningen som i alla tider lärt oss att män är överordnade, kan ta sig i stort sett vilka friheter som helst och på köpet alltsom oftast slippa rimliga konsekvenser. Det är faran. Hotet. Den världsordning som skadar och söndrar alla, inklusive pojkar och män. Normerna som gör att folk redan säger åt min treårige son att ”sluta grina som en tjej”. Det är hotet. Mot frihet och jämlikhet. Hotet mot rätten att få vara en mänsklig människa. Det är patriarkatet som är det reella hotet mot våra pojkar och män.

Om dessa åsikter rankas som radikalt feministiska, bra! Då är jag stolt radikal feminist, beredd att krossa patriarkatet varje dag i hopp om en mindre hotfull värld – för mina två söner och alla andra barn och vuxna. 

Cissi Wallin

Plus: Lyssna mer. På kvinnors berättelser om rädsla inför män. Lyssna och betänk.

Minus: Att det ännu på fullaste allvar finns karlar som tjoar ”inte alla män” framför att just lyssna och betänka strukturer.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro