ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Ska kvinnor med sämre löner än män skylla sig själva?

Cissi Wallin · 9 Jan 2019
Uppdaterad 9 Jan 2019
Är det en slump att en industrielektriker i snitt tjänar ungefär 12 000 mer än en barnskötare trots samma utbildningskrav?, skriver Cissi Wallin.

Är det en slump att en industrielektriker i snitt tjänar ungefär 12 000 mer än en barnskötare trots samma utbildningskrav?, skriver Cissi Wallin. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX


Häromdagen pratade jag med en man som hade synsättet att det väl bara är för kvinnor att kräva mer i lön!”, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kvinnor som jobbar i Kommunals låglöneyrken får skylla sig själva. Det var andemeningen som Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe förde fram under ett seminarium 2011, som Kommunalarbetaren skrev om.

Anders kanske har skaffat sig en bättre omvärldsanalys sedan dess. Men hans åsikt är långt ifrån ovanlig. Häromdagen pratade jag med en man som hade synsättet att det ”väl bara är för kvinnor att kräva mer i lön!”.

quotation startBeror det främst på att kvinnor överlag får skylla sig själva som ”inte krävt mer”?quotation end

Men vad har hänt historiskt och strukturellt när just kvinnor ställt sig upp och krävt bättre lön, bättre villkor, bättre överlag? Vi har allt som oftast skjutits ner som besvärliga, gnälliga och hysteriska. Är det en slump att en industrielektriker i snitt tjänar ungefär 7 lax mer i månaden än en undersköterska och 12 000 mer än en barnskötare trots samma utbildningskrav?

Beror det främst på att kvinnor överlag får skylla sig själva som ”inte krävt mer”? Som de genom sina fackförbund för övrigt gör mest hela tiden.

Min erfarenhet är att kvinnor betydligt oftare får höra hur oerhört utbytbara vi är. Sluga arbetsgivare ställer oss mot varandra, säger sådant som ”Lisa klagar minsann inte lika mycket som du”. Våra rimliga krav på rimliga villkor dubbas snabbt till orimligt önsketänkande. Vi får höra att det är betydligt tyngre och slitigare att lyfta verktyg i en verkstad än gamla människor på ett ålderdomshem och vi uppmanas att välja yrkesbana efter hjärta och ”kall”, framför plånbok.

”Det är väl bara att fler tjejer lär sig programmera och söker sig till tech-branschen”, sa en manlig bekant som jobbar där och cashar ut över 60 lök per månad. Samtidigt hänger svensk vård på en skör tråd.Runt 40 000 sjuksköterskor, majoriteten kvinnor, har lämnat landstingen på senare tid. Människor dör i vårdköer. En nyutexaminerad sjuksköterska, oftast kvinna, tjänar runt 25 000 kronor i månadslön. När hon jobbat i många år och även vidareutbildat sig till specialistsjuksköterska får hon runt 33 000 kronor i lönekuvertet.

Är lösningen att ytterligare 40 000 kvinnor krigar sig fram i tech-branschen och lämnar samhällsbygget så att hela skeppet sjunker? Eller är det dags att uppvärdera alla de yrkesgrupper som nedvärderats i alla tider?

Cissi Wallin

Plus: Jag tänkte bli socionom. Och även kriga för att uppvärdera detta hjälte-yrke.Minus: Anders-män som klagar på gnälliga kärringar men skulle få posttraumatisk stress efter en vecka som undersköterska.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro