ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Ska man behöva ha tur för att få rätt cancervård?

Cissi Wallin · 20 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
Tänk om man kunde få sin cancerdiagnos, behandling och eftervård på ett och samma ställe, av ett och samma team. Är det att ha en jävla massa tur?, skriver Cissi Wallin.

Tänk om man kunde få sin cancerdiagnos, behandling och eftervård på ett och samma ställe, av ett och samma team. Är det att ha en jävla massa tur?, skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock


De senaste månaderna har varit en lång cirkus, dock inte så festlig sådan, där en person jag älskar bollats runt i vårdapparatens till synes famlande händer, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit många bud senaste veckorna. Olika sjukhus, en röntgen på ett sjukhus, en annan mer avancerad röntgen på ett annat sjukhus. Senaste månaderna har varit en lång cirkus, dock inte så festlig sådan, där en person jag älskar bollats runt i vårdapparatens till synes famlande händer.

Man missade en ny tumör, på grund av att den dyra röntgenundersökningen inte gjordes. Just den maskinen finns bara på sjukhuset i den större staden. Ingen verkar riktigt vilja ta ansvaret för misstaget. Misstaget som trots allt kan vara skillnaden mellan liv och död.

Tänk om man kunde få sin cancerdiagnos, behandling och eftervård på ett och samma ställe, av ett och samma team. Är det att ha en jävla massa tur?

Jag läser om cancervården i Sverige, för jag har aldrig läst särskilt mycket om den innan. Innan man står precis bredvid någon som drabbas så undviker man väl helst ämnet. Låtsas som att faktumet att var tredje person någon gång får cancer inte existerar. Men nu googlar jag så fingrarna värker. Krigsrubriker, ”svensk cancervård i kris”, ”människor dör i vårdköer”. Ska min närstående bli ännu en av dessa? Svaren varierar. Det är ju så många kockar inblandade i soppan.

quotation startDet känns som att någon spelar rysk roulette med våra känslor. Men vems är ansvaret?quotation end

Men är ens min närstående döende? Det beror på vem alla kockar, förlåt jag menar läkare man pratar med. Min närstående är mellan stolarna, såsom det verkar. Mellan oräkneliga olika läkare som säger vitt skilda saker och inte verkar så bra på att prata med varann. Ena doktorn på ena sjukhuset säger att det inte ser ljust ut. En annan läkare, på det där andra sjukhuset som också har finger med i spelet säger att det är för tidigt att säga om senaste behandlingen hjälpt eller inte.

Vi som står bredvid slungas dagligen mellan hopp och panik. Det känns som att någon spelar rysk roulette med våra känslor. Men vems är ansvaret?

Vems misstag, tidsbrist och slarv kan ta min närståendes liv? Spelar svensk cancervård rysk roulette med allas våra liv?

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro