ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Skammen ligger hos förövarna – inte hos deras offer

Cissi Wallin · 24 Okt 2017
Uppdaterad 24 Okt 2017
Skulle vi slå tillbaka och kämpa för vår självklara rätt till respekt så är vi gnälliga offer, skriver Cissi Wallin.

Skulle vi slå tillbaka och kämpa för vår självklara rätt till respekt så är vi gnälliga offer, skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock/IBL


Varför är det så fult och fel att vara ett offer? Vi slåss genom våra liv för rätten till att bara behandlas med lite basal jävla anständighet. För så länge män runtomkring oss, alldeles för många män, fortsätter brinna för sin rätt till att behandla oss som möbler så är vi offer, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hur är ett trovärdigt offer? Enligt en ”skön snubbe” tillika svensk musiker och artist så har hon inte legat med för många. Jo, han skrev det på sin facebooksida häromdagen, med magisk (OBS ironi) tajming i och med att #metoo exploderade även i Sverige. Men det är klart, en dåsig vinballe på bekräftelseturné är inte samma sak som en ung tjej som valt bort att gå i kloster.

Varför är det så fult och fel att vara ett offer? Vad ska man annars kalla sig när man tvingas gå genom livet och vardagen som flicka, sen kvinna och därmed ses på som konstant allmängods? Otacksam surfitta? Dålig på att uppskatta lite hederligt traditionsenligt förtryck? Skärp er brudar, lite harmlöst kladd på pattarna efter tre öl är väl inget att sura över? Om någon skulle grabba en i skrevet så kan det trots allt falla in under upplevelsen ”vardagens och festens glädjerika flirt, ett halvfullt farbrorstafs som inte är illa menat – utan helt enkelt är livets smuts och livets glädje”, som en journalist insisterade på i morgon-tv.

LÄS MER
Cissi Wallin: Me too. Jag också.

Att inte ens kunna vara 14 år och gå på badhuset eller hänga med en kille hem från krogen utan att bli utsatt för sexuella övergrepp är att vara ett offer. Vi slåss genom våra liv för rätten till att bara behandlas med lite basal jävla anständighet. Men så länge män runtomkring oss, alldeles för många män, fortsätter brinna för sin rätt till att behandla oss som möbler så är vi offer. Skulle vi slå tillbaka och kämpa för vår självklara rätt till respekt så är vi gnälliga offer.

Här tror jag det råder viss missuppfattning – vi är inte gnälliga offer, vi är ninjor som enbart ska tackas för att vi inte gjort en Lisbeth Salander med (brinnande) motorsåg för längesen. Att många av oss ännu inte börjat praktisera SCUM-manifestet förtjänar dagens ros i tidningen varje dag.

Det är inget skamligt i att vara ett offer. Det är skamligt att vara en förövare och inte ens fatta skillnaden på att flirta och ofreda. Gå en jävla kurs för fan. Gå i kloster.

Plus: Alla modiga människor

Minus: Alla fega jävlar

Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro