ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Svenskar, sluta vara så rädda för konflikter

Cissi Wallin · 18 Apr 2018
Uppdaterad 18 Apr 2018

Att vara vuxen innebär att kunna ta ställning. Isolerar vi oss i våra falsktrygga konsensusbubblor stannar vi helt i vår mentala utveckling, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att inte ta ställning är att ta ställning. Oj, blev det jobbigt nu? Svettigt om skinkorna? Lugn, du är svensk. En undersökning som ett försäkringsbolag lät genomföra för några år sedan bekräftade nämligen det redan uppenbara – knappt hälften av svenskarna vågar uttrycka sin åsikt på jobbet.  Och knappt hälften av oss skulle ingripa vid en orättvisa. Dessutom är vi mest konflikträdda i hela Norden.

Fast när Ikea tar bort hörnhålen på påslakanen då jävlar rasas det i massiva facebookuppror. Eller när andra totalt banala skitsaker sker. Då har man till och med energi och engagemang nog att rota fram en gammal bläckpenna ur hemmets gömmor för att författa en passivt aggressiv (anonym) lapp.

Häromsistens skrev jag ett rakt och koncist mejl till alla andra föräldrar på mitt barns förskola. Det handlade om x antal saker jag upplever inte fungerar i verksamheten, och jag ville helt enkelt bolla dessa upplevelser med resten av föräldragruppen. I stort sett ingen svarade.

quotation startNewsflash – att vara vuxen innebär att kunna ta ställning.quotation end

Däremot tisslades och tasslades det om att jag ”skapat massa oro” (jo, det är lite av poängen med att informera om uppenbara brister) och många föräldrar sa (inte direkt till mig såklart, nä till varandra som sedan ändå nådde mig) att det kändes så himla jobbigt att ”behöva ta ställning”. Newsflash – att vara vuxen innebär att kunna ta ställning.

Att ha barn i barnomsorg och skola innebär mer eller mindre ständiga utmaningar att hantera och ta ställning till. Att ta ställning, känna efter vad man själv känner och står för, ventilera tankar med andra, är allt som oftast helt ofarligt. Du kommer inte att hamna i trauma. Du kommer inte bli utbränd. Du kanske mest av allt bara får nya, nyttiga insikter.

quotation startTills vi imploderar och skriver en arg lapp om att vi vill strypa grannen med en skarvsladd. Anonym, såklart.quotation end

Isolerar vi oss i våra falsktrygga konsensusbubblor stannar vi helt i vår mentala utveckling. Då riskerar vi att bli som skrattretande ängsliga parodier på oss själva. Den flata, hariga svensken som inte vågar tycka eller ens känna något alls. Tills vi imploderar och skriver en arg lapp om att vi vill strypa grannen med en skarvsladd. Anonym, såklart. Annars kan det ju bli dålig stämning.

Cissi Wallin

Plus. Team dålig stämning! I alla fall om man också är bra på att skapa riktig härlig stämning 

Minus.  Det är valår och svensken vågar ännu inte prata politik öppet, på riktigt. 

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro