ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Syna era söner på deras skitbeteende

Cissi Wallin · 3 Okt 2018
Uppdaterad 3 Okt 2018
Varje vecka dimper de ner – mejlen och kommentarerna från de unga killarna som hatar. Ofta med helt öppna identiteter. Det tar några minuter att googla fram deras föräldrar. Numer kontaktar jag alltid föräldrarna, skriver Cissi Wallin.

Varje vecka dimper de ner – mejlen och kommentarerna från de unga killarna som hatar. Ofta med helt öppna identiteter. Det tar några minuter att googla fram deras föräldrar. Numer kontaktar jag alltid föräldrarna, skriver Cissi Wallin. Foto: Unsplash


Många föräldrar vill fortfarande inte kännas vid att deras små snuttepluttar är kapabla att kalla en tjej för äcklig hora i ett meddelande i sociala medier. Alla andra men inte min lilla gulliga son? Nej, så funkar det dessvärre inte, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Max 15 år skickade ett privat meddelande till mig på Instagram nyligen. Han skrev att jag är en hora som borde dö.

Varje vecka dimper de ner – mejlen och kommentarerna från de unga killarna som hatar. Ofta med helt öppna identiteter. Det tar några minuter att googla fram deras föräldrar. Numer kontaktar jag alltid föräldrarna. Skickar skärmdump på vad deras son skrivit. Vanligaste reaktionen? Tystnad. Okej, jag fattar att man skäms. Men om mina söner beter sig som grobianer utan rimlig empati så tar jag tacksamt, om än smärtsamt emot den informationen. Sen blir det andra bullar, tänk rejäl konsekvensanalys och ingen fri surf eller Xbox på några veckor. Rannsakan och insikt. Nej, man bemöter inte andra människor på det viset.

quotation startOm din tonårsdotter eller du kontaktar mig och berättar vad mina söner sagt för vidrigheter på nätet så lovar jag att vända upp och ner på hela världen för att detta skitbeteende aldrig ska upprepas.quotation end

Pojkar måste sluta bete sig gränslöst mot flickor och kvinnor. Pojkar som ska bli män måste sluta kalla oss horor, som något slags standardsvar på när vi inte agerar som önskat. Pojkar måste sluta se verbala sexistiska kränkningar som någon slags rättighet att ägna sig åt. Och framförallt – pojkar måste inse att deras skitbeteenden f å r konsekvenser. Det är andra, nya tider nu. Och vi kan tacka bland annat #metoo för det.

När jag var tretton-fjorton år sågs det på som helt rimligt att grabbarna på skolan tog en på brösten och satte upp ”slamp-listor” på väggen i skolkorridoren, vecka efter vecka. I dag vågar och orkar tjejerna säga ifrån. Och vi så kallade vuxna har blivit bättre på att inse vidden och utfallen av problemen.

Men det sorgliga är att många föräldrar fortfarande inte riktigt vill kännas vid att deras små snuttepluttar är kapabla att kalla en tjej för äcklig hora i ett meddelande i sociala medier. Alla andra men inte min lilla gulliga son? Nej, så funkar det dessvärre inte. För även mina små gulliga söner kan smittas av sjuka ideal, falla dit för destruktivt grupptryck. Och om din tonårsdotter eller du kontaktar mig och berättar vad mina söner sagt för vidrigheter på nätet så lovar jag att vända upp och ner på hela världen för att detta skitbeteende aldrig ska upprepas.

Jag uppmanar och utmanar härmed andra pojkföräldrar att göra likadant. Kom igen, vi har en värld att förbättra och vi bör börja hos oss själva och våga egna barn. Deras skitbeteenden är ingen skitsak.

Cissi Wallin

Plus: Att Jean-Claude Arnault åker i finkan för våldtäkt. En glimt av upprättelse för alla som anmäler övergrepp (och väger om de ska våga anmäla)Minus: Alla känner en tjej som utsätts för trakasserier, hot eller övergrepp från en man. Men ingen tycks vilja kännas vid att dessa män kan finnas i just deras egen krets.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro