ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Våldtäktsmännen får rättssäkerhet men inte offren

Cissi Wallin · 13 Jun 2018
Uppdaterad 13 Jun 2018
Se alla offer, alla som tvingas leva med trauma och skam i ögonen och motivera varför så otroligt få av alla anmälningar om sexualbrott ens leder till åtal, skriver Cissi Wallin.

Se alla offer, alla som tvingas leva med trauma och skam i ögonen och motivera varför så otroligt få av alla anmälningar om sexualbrott ens leder till åtal, skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock, Metro


Som en lekman som läser domar så måste man ju undra. Vad krävs, vad ska krävas för att kunna dömas för sexualbrott i Sverige?, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För en så kallad lekman som läser många sexualbrotts-domar så måste man ju få undra. Det finns alltid en förnumstig kör av ”rättssäkerhet främst”-utropare. Men denna kör tycks missa att vi ju inte har någon reell rättssäkerhet här. För alla de framförallt kvinnor och barn som årligen utsätts för olika typer av övergrepp så känns rättssäkerheten avlägsen. Var är vår säkerhet? Var är vår trygghet? Och vad är oddsen för att han (i nästintill 100 procent av fallen är förövaren en han) döms?

Som en lekman som läser domar så måste man ju undra. Vad krävs, vad ska krävas för att kunna dömas för sexualbrott i Sverige? Om man till exempel anmäler att en man utan ens samtycke penetrerat en med fingrar i en badtunna för 10 år sedan, och kan presentera flertalet vittnen? Ska det krävas en undervattensfilm från själva händelsen för fällande dom? Om vi nu ska ha 10-15 års preskriptionstid för våldtäkt, vad ska då krävas för att någon alls ska kunna bli dömd för en våldtäkt som skedde för såpass många år sedan?

Rättssäkerhet måste gå åt bägge håll. Berätta gärna mer om vikten av just rättssäkerhet för den unga kvinna som våldtogs på ett hotellrum nyligen, men där gärningsmannen friades eftersom nämndemännen ansåg att, citat: ”Det har inte varit frågan om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. Trots att kvinnan i fråga hade svåra skador plus ett vittne. Predika mer om rättssäkerhet till de minderåriga flickor i Norrland vars våldtäktsman fick så kallad straffrabatt (2 års fängelse, för 6 våldtäkter) för att han var 15, 16 och 18 år när våldtäkterna skedde. Håll ett förnumstigt brandtal om vikten av rättssäkerhet till alla de barn som två vuxna bröder förgrep sig på otaliga gånger, men som fick sänkta straff av hovrätten och att det i domen nämns att barnen också haft en vänskapsrelation med gärningsmännen. Se alla offer, alla som tvingas leva med trauma och skam i ögonen och motivera varför så otroligt få av alla anmälningar om sexualbrott ens leder till åtal.

Rättssäkerhet för alla har vi den dag då polisen slipper lägga anmälningar på hög, medan offer tvingas möta sina förövare i väntan på ”resurser”. Den dag då rättsväsendet slutar vara ett patriarkalt träsk. Då.

Cissi Wallin

Plus. Uppropet ”Nationell utbildning” som kriminologen Nina Rung initierat, som kräver utbildning om sexualbrott för alla inom rättsväsendet. Skriv på du med.Minus. Att detta upprop ens ska behövas.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro