ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Välkommen till Södermalm – här hycklar vi oss igenom tillvaron

Cissi Wallin · 15 Nov 2017
Uppdaterad 15 Nov 2017
Berättade jag när min vän gav sin dotters kompis en sharonfrukt och blev utskälld av en ursinnig förälder, på Nytorget (Söders mest anala plats)?, skriver Cissi Wallin.

Berättade jag när min vän gav sin dotters kompis en sharonfrukt och blev utskälld av en ursinnig förälder, på Nytorget (Söders mest anala plats)?, skriver Cissi Wallin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Södermalm är den bajskorvsformade ön i Stockholms innerstad som i folkmun ofta kallas "PK-meckat". Här ser allt bra utåt, men folk skatteplanerar lika mycket här, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu bor jag ju inte så oväntat på Södermalm, den bajskorvsformade ön i Stockholms innerstad som i folkmun ofta kallas ”pk-meckat”. Söder med sina numer svindyra bostadsrätter, fina (på pappret) värdegrund och strikta oskrivna regler kring ”rätt” attribut. Men när det ska byggas flyktingboende här gnälls det så klart även här. När det planeras för ännu mer byggande överlag, för att en stad liksom går ut på att växa så gnälls det även här. Folk skatteplanerar ”osolidariskt” lika mycket här. Och det är just det – att leva i ett land där vi har det så pass bra att man kan vara privilegierad och lat nog att hyckla sig igenom tillvaron. Nöja sig med en korrekt fasad. Där har du Söder i ett nötskal.

Minns när jag bodde i min första lägenhet här på Söder. Det var några år sedan när jag pallade jobba som ett as och därmed kunde fakturera mycket. Jag hade köpt en tvåa för runt 80 000 kronor kvadraten. Det bodde varken ensamstående mammor med låglönejobb eller nyanlända på min gata, knappt någon med brunare hudfärg än mig som har samma nyans som latteskummet (för 45 spänn muggen) på lokala fiket. Ändå försökte grannar lajva utsatt arbetarklass. Här skulle det också tänkas oerhört på miljön och bara ätas baljväxter och handlas på Myrorna. Sen drog de på en weekend med flyg till Berlin två gånger om året. Det såg ju ändå ”rätt” ut.

Berättade jag när min vän gav sin dotters kompis en sharonfrukt och blev utskälld av en ursinnig förälder, på Nytorget (Söders mest anala plats)? Mamman kastade den orangea frukten i marken inför barnen och fnös att ”här stödjer vi inte förtryckarstaten Israel!”. En frukt som kunde blivit uppäten låg där, mosad på Nytorgsgruset. Samma arga mamma kånkade runt på påsar från klädkedjor med garanterade slavförhållanden för sina sömmerskor. Men man vill väl passa på när det är ”3 för 2”!

Ett tag gick min son på en så kallad genusförskola här på Söder. Det satt regnbågsflaggor i kapprummet (jättebra!) och man hade otroligt välformulerade ledord om jämlikhet. Att det sedan visade sig inte vara lika noga med att hålla koll på ungarna, så att de inte försvann och sådär… Det var tydligen sekundärt. Så länge allt ser bra ut utåt. Så jobbar vi här på Söder. Välkommen på en ekologisk rawfoodfika, gjord av en underbetald hipster på närmsta kafé utan kollektivavtal!

Plus: Kaffet är alltid rättvisemärkt!

Minus:  Det finns tydligen ingen rättvisemärkning för hyckleri

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro