ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Vi som har tröttnat knyter inte bara blusen utan även näven

Cissi Wallin · 16 Apr 2018
Uppdaterad 16 Apr 2018

Det handlar inte bara om Sara Danius. Det handlar om att inse att man på grund av sitt kön har sämre utgångsläge. Att man granskas, döms och straffas betydligt hårdare och mer omfattande än de med ett annat, mer cylinderformat kön, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det handlar inte bara om Sara Danius. Inte alls faktiskt. Trots att Sara Danius och det som nu hänt henne är både allvarligt och värt att ta på allvar. Men det som debatten, ilskan, vreden hos många framförallt kvinnor nu handlar om är större. Mer omfattande än kanske just du kanske hittills velat se eller förstå. Framförallt om du är man.

Det handlar om att inse att man på grund av sitt kön har sämre utgångsläge, hur man än försöker och kämpar. Att man fått sämre spelkort, i stort sett från dagen man föddes. Att man granskas, döms och straffas betydligt hårdare och mer omfattande än de med ett annat, mer cylinderformat kön. Och det handlar framförallt om rätten till att vara heligt förbannad över dessa fakta, kanske för allra första gången i sitt liv. Och dessutom – om att inte köpa att konstant förminskas till någon gnällig bitterfitta som minsann borde tänka på kvinnorna i Saudiarabien. För det man ju också insett är att de patriarkala skitstrukturer som ligger bakom förtrycket där är sprungna ur samma stinkande träsk som det som nu sker här. Allting hör ihop. Det systematiska avhumaniserandet, objektifieringen, förminskandet, konkreta förtryckandet av kvinnor, överallt i alla världens hörn. I olika tappningar, olika grader i helvetet. Men varje dag, för alla kvinnor.

Sara Danius och hennes signaturplagg knytblusen har kommit att bli en viktig och tydlig symbol. Men det som hundratusentals svenska kvinnor nu gemensamt reser sig upp och protesterar mot är mycket större än så. Det handlar om vår rätt till ett lika stort och lika omfattande människovärde som män. Rätten till att slippa bära hela förbannade samhällets skuldbörda, inklusive männens. När dessa män som kunnat bete sig svinigt i åratal i stort sett nästan alltid kommit undan med ett i värsta fall klent ajabaja. Och så, uppenbarligen, ännu gör.

Det handlar om att se och erkänna strukturer. Det handlar om så mycket mer än en dammig gammal överklassinstitution. Svenska akademins agerande speglar hela samhällets syn på kvinnor och vårt (o)värde. Och alla vi som tröttnat på det knyter inte bara våra blusar, utan nu även våra nävar. Och inte längre bara i fickan.

Cissi Wallin

+ Hör ni suset och surret? Det är revolutionen.

– Män som ännu inte hajat grejen. Kom in i matchen, ta ut huvudet ur röven.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro