ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Vi vet inte vilka av er män som är kapabla att våldta oss

Cissi Wallin · 4 Jul 2017
Uppdaterad 4 Jul 2017
Kära "inte alla män"-man. Frustrationen du uppenbarligen bär på gentemot oss som "drar alla män över en kam", den bör du rikta mot annat håll, skriver Cissi Wallin.

Kära "inte alla män"-man. Frustrationen du uppenbarligen bär på gentemot oss som "drar alla män över en kam", den bör du rikta mot annat håll, skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock/IBL


Hur ska vi kvinnor veta vilka män som utgör hot? Hur kan alla ni "inte alla män"-män inte förstå det? Hur kan ni vara så till synes usla på att ens försöka sätta er in i vår rädsla – i vårt förakt mot män, ibland till och med alla män?, skriver Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hej, du man som slänger dig med uttrycket ”inte alla män!”. Vi kvinnor är i ett läge där vi omöjligen kan veta vilka män som är kapabla att utsätta oss för till exempel sexuellt våld eller ”bara” en sedvanlig kränkning. Det står dessvärre inte i pannan på de kapabla.

Kalla mig för ”Saida”, men x antal (just män) kommer kommentera den här texten med ”översätt den på arabiska, så svinen förstår!”. Det dessa ”inte alla män”-män menar är att cirka 97 % av alla som på något vis kränker kvinnor sexuellt är från vad de kallar ”arabvärlden och Afrika”. Det har de läst någonstans. Visst, jag kan också se att andra kulturer har usel kvinnosyn. Men det betyder inte att vår är befriad från liknande. För det de tvärsäkra ”inte alla män”-männen oftast tycks missa är att fråga och lyssna. Då hade de blivit varse att kvinnor i deras närhet som blivit utsatta för sexism och liknande kränkningar från motsatta könet, har blivit det av hela ”paletten” män.

Han som våldtog mig har ett svenskklingande namn. Han som körde upp handen under min kjol har ett finskklingande. Han som psykisk och fysiskt misshandlade min släkting är grek. Männen bakom den omtalade Stureplansvåldtäkten är två vita snubbar. Två av Sveriges värsta serievåldtäktsmän i modern tid delar samma förnamn – Niklas.

Det var först 1965 det blev olagligt att våldta den man är gift med. Det dröjde ända till 1984 innan lagen prövades. Man kan ju bara gissa hur många övergrepp som sker i nära relationer. Skammen och mörkertalet är stort. I den senaste Nationella trygghetsundersökningen uppgav 1,7 procent av befolkningen att de utsatts för sexualbrott under 2015, vilket motsvarar cirka 129 000 personer. Jämför det med de 20 300 anmälningar som kom in förra året, om just sexbrott. Bilden av flyktingen som häckar i buske och väntar på kvinnor att hoppa på som det verkliga hotet är därmed vad vi kan kalla alternativ sanning.

Hur ska vi kvinnor veta vilka män som utgör hot? Hur kan alla ni ”inte alla män”-män inte förstå det? Hur kan ni vara så till synes usla på att ens försöka sätta er in i vår rädsla – i vårt förakt mot män, ibland till och med alla män? Vi har ju så många gånger fått bevisat att män som är ute efter att kränka oss, så väl på en konsert på Bråvalla som i soffan på hemmaplan – eller för all del under politikerveckan i Almedalen, kommer i alla varianter. Alla känner en våldtagen – ingen känner en våldtäktsman. Hur många känner du? Inga?

Kära ”inte alla män”-man. Frustrationen du uppenbarligen bär på gentemot oss som ”drar alla män över en kam”, den bör du rikta mot annat håll. Mot alla de män i din närhet med taskig kvinnosyn. Som kanske inte skulle våldta, men som ofta pratar gott om kvinnoförnedrande porr eller lägger en hand på främmande tjejs rumpa efter några öl.

Försök se det från vårt perspektiv: alla män skulle kunna vara… Och vi vet aldrig vem. Hantera den insikten. Lär av den.

+ Glad o-sexistisk sommar! Nu tar den här batikhäxan ledigt några veckor, men tillbaka som kolumnist här i Metro varje vecka från och med 10 augusti.

– Att denna text ändå kommer få minst 14 ”inte alla män”-kommentarer från ”inte alla män”-män

Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro