ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cissi Wallin: Yttrandefrihet betyder inte att du kan säga vad du vill utan konsekvenser

Cissi Wallin · 10 Jan 2018
Uppdaterad 10 Jan 2018
Det är inte ett brott mot yttrandefriheten att skapa en protestgrupp på Facebook för att en politiker bör avgå om hen gjort eller sagt någonting man tycker är idiotiskt, skriver Cissi Wallin.

Det är inte ett brott mot yttrandefriheten att skapa en protestgrupp på Facebook för att en politiker bör avgå om hen gjort eller sagt någonting man tycker är idiotiskt, skriver Cissi Wallin. Foto: Fabian Irsara/Unsplash


Det är varken censur eller "stasi-metoder" att till exempel samla namnunderskrifter för att en tv-kanal ska kicka en rasist och sexist från den mänskliga rättigheten tv-tid, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Okej nu måste vi snacka om yttrandefrihet. Samtida definitionen av detta grundlags-halleluja är alltså: man ska kunna säga exakt vad man önskar, utan konsekvenser. Men om man sedan utsätts för konsekvenser (att andra människor som inte håller med, rentav tycker man kränkt någon eller några använder sin yttrandefrihet till att påtala detta) så förklarar man sin egen yttrandefrihet som djupt kränkt. Ordet som ska in lodrätt på rad 5 är alltså: enväldesyttrandefrihet.

Det är alltså varken censur eller ”stasi-metoder” att till exempel samla namnunderskrifter för att en tv-kanal ska kicka en rasist och sexist från den mänskliga rättigheten tv-tid (ej i FNs konvention för mänskliga rättigheter att sitta i tv-jury och betygsätta folk som kan prutta Elvis-låtar med armhålan). Det är inte heller ett brott mot yttrandefriheten att skapa en protestgrupp på Facebook för att en politiker bör avgå om hen gjort eller sagt någonting man tycker är idiotiskt.Det är… tadaa – yttrandefrihetsdisco! Denna fiffiga men även ack så komplexa uppfinning som liksom jobbar i 360 grader. Jag förstår (är ändå 80-talist) att denna insikt måste komma som ett smärre trauma. Att rätten att säga sin mening inte bara gäller just en själv.

Jag tänker på Barnen på Frostmofjället. Hur de vandrande för sin rätt att leva, överleva medan isvinden piskade deras små kroppar från alla håll. Precis så måste det vara för en självuppfylld samtidsmänniska att behöva få mothugg när man kallat någon n-ordet, kallat kvinnor lögnaktiga horor eller sagt att någon man inte gillar borde dö. Herregud, Stalin och hans kamrater nosar oss i nacken. Snart får man väl inte ens slå barn på öppen gata utan att någon lättkränkt människa ska anmäla en och därmed kränka ens rätt till någon sorts frihet under (oklart) ansvar.Och dagens bästa nyhet om du inte gillar mig: nyttja din yttrandefrihet till att mejla mina chefer här på Metro och jämför mig med en påse bajs. Unna dig!

Plus: Lite hederligt jävla hyfs Minus: Messiaskomplex. Ger oftast analklåda.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro