ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Clea Herlöfsson: Är detta en psykedelisk revolution?

Clea Herlöfsson · 29 Nov 2018
Uppdaterad 30 Nov 2018
Travis Scotts album “ASTROWORLD” är ett magnum opus av referenser såsom “rollin’ got me stargazing” där “rollin’” syftar på euforin som den psykedeliska drogen MDMA kan ge, skriver Clea Herlöfsson

Travis Scotts album “ASTROWORLD” är ett magnum opus av referenser såsom “rollin’ got me stargazing” där “rollin’” syftar på euforin som den psykedeliska drogen MDMA kan ge, skriver Clea Herlöfsson Foto: Getty images


Vi ser en tydlig riktning i populärkulturen mot en typ av drog som kan få dig att ändra sinnestillstånd och komma i kontakt med ditt inre, skriver Clea Herlöfsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Travis Scott rider på en häst, förbi en polisbil genom en mörk stadsmiljö. Bakom rapparen syns en stor port formad som hans eget ansikte, där öppningen är hans egen mun. Videon till “SICKO MODE” är storslagen och höljd i symbolik. Red han precis genom sitt eget huvud?

Scotts album “ASTROWORLD” är ett magnum opus av referenser såsom “rollin’ got me stargazing” där “rollin’” syftar på euforin som den psykedeliska drogen MDMA kan ge. Estetiken kring albumet går i dova intensiva färger av rött och rosa, ett visuellt språk som även används av A$AP Rocky i den nya videon “Sundress” där han samplat det psykedeliska rockbandet Tame Impala.

quotation startMånga som haft en psykedelisk tripp beskriver en känsla av harmoni och att vara ett med allt – andra människor och naturen. Oavsett vad man anser om vägen att nå dit, så är det väl precis just dit vi borde sträva nu?quotation end

Exemplen på referenser till psykedeliska droger i dagens musik är många, bland dem kan nämnas Trippie Redd’s album “LIFE’S A TRIP” eller varför inte det nya bandet bildat av tre av världens största låtskrivare Labrinth, SIA och Diplo som kort och gott är döpt efter deras initialer: LSD.

Vi ser en tydlig riktning i populärkulturen mot en typ av drog som kan få dig att ändra sinnestillstånd och komma i kontakt med ditt inre. Kanske beror det på att attityden har ändrats, att Kanada nyligen legaliserade cannabis är ett tecken på det. Psykedeliska preparat utgjorde en kuriositet för psykologer och forskare fram till att de blev olagliga på 70-talet. De senaste åren har intresset för bland annat LSD, MDMA och ketamin i forskarvärlden kommit tillbaka och visar i flera kontrollerade kliniska studier potential att hjälpa de som lider av bland annat depression och posttraumatisk stress.

På internet kan vi ta del av den här forskningen, det kunde vi inte förut i samma utsträckning. Internet är en stor förklaring till dagens mer öppna attityd, men trenden kring psykedelika har intensifierats de senaste åren och internet har funnits längre än så. Därför är det kanske också en spegling av dagens polariserade samhälle, där motstånd och politisk kamp har blivit viktigt för den yngre generationen likt på slutet av 60-talet och 70-talet.

Många som haft en psykedelisk tripp beskriver en känsla av harmoni och att vara ett med allt – andra människor och naturen. Oavsett vad man anser om vägen att nå dit, så är det väl precis just dit vi borde sträva nu?

Clea Herlöfsson, DJ och musikproducent

Plus: Science fiction. Alla Philip K Dicks böcker.

Minus: Konstnärer utan lokal. Ateljébristen i Stockholm till följd av bostadsbyggandet. Snart har staden inga konstnärer kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Clea Herlöfsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro