ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Clea Herlöfsson: Eminems tid är förbi

Clea Herlöfsson · 5 Okt 2018
Uppdaterad 5 Okt 2018
Rappare som dissar andra rappare är inget nytt. Men det här är något annat. Kanske en medelålderskris?, skriver Clea Herlöfsson.

Rappare som dissar andra rappare är inget nytt. Men det här är något annat. Kanske en medelålderskris?, skriver Clea Herlöfsson. Foto: Wikimedia commons


I en videointervju sitter Snoop Dogg och röker gräs med 50 Cent. Snoop imiterar hånfullt mumble rap-stilen och alla i studion skrattar. Rappare som dissar andra rappare är inget nytt. Men det här är något annat, skriver Clea Herlöfsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De har långt hår, gärna med rosa kulör. Deras ansikten är tatuerade och de mumlar sina texter. De är sällan äldre än 25 och räds inte för att prata om döden. Drogerna de föredrar är receptbelagda och ångestdämpande såsom percosets, lean och xanax. Jag talar om den nya vågen rappare. De som startade sina karriärer på internet, många på plattformen Soundcloud. XXXTentacion, Lil Yachty och Lil Uzi Vert är några av de artister som har mest streams på Spotify idag, hundratals miljoner lyssningar.

quotation startI en annan intervju säger den lyristiskt tekniska rapparen R.A the Rugged Man om mumble rap: “take the cock out of your mouth, and speak clearly young man”.quotation end

Men alla är inte imponerade av dem. De största kritikerna finns i deras egen yrkeskår, bland den äldre generationen rappare. I en videointervju sitter Snoop Dogg och röker gräs med 50 Cent. Snoop imiterar hånfullt deras stil, det som har kommit att kallas “mumble rap” och alla i studion skrattar. I en annan intervju säger den lyristiskt tekniska rapparen R.A the Rugged Man om mumble rap: “take the cock out of your mouth, and speak clearly young man”. En annan högljudd kritiker är Eminem, som på sitt nysläppta album Kamikaze dissar flera stora unga rappare såsom Lil Yachty och Lil Xan. Han går hårt åt mumble rap med orden “Shit is a circus, you clowns that are comin’ up”.

Rappare som dissar andra rappare är inget nytt. Men det här är något annat. Kanske en medelålderskris? För vad har kritikerna gemensamt? De slog igenom i slutet av 90-talet och början av 00-talet. Rap är en spegling av samhället och samhället har förändrats radikalt sedan dess. Det måste även musiken göra, annars dör den. Snoop och de andra som kallar sig legender borde vara glada över att de har något att dissa, för det tyder på att genren lever och utvecklas. Att vara en så kallad “lyrical rapper” är inte lika coolt längre, nu är det helheten som räknas. Det melodiska beatet är precis lika viktigt och musikproducenterna har fått en större roll. Att ens kalla det för hip hop är svårt.

Unga rappare är en produkt av dagens USA. Budskapen är mörka, de brukar opiater istället för crack och har en färgstark estetik som syns i sociala medier. Eminem måste inse att hans tid som subversiv kulturkraft är förbi. Han må vara en tekniskt skicklig rappare men att dissa en ny generation är att missa målet.

Clea Herlöfsson

Plus: Danska techno-dj:n Mama Snake.

Minus: Facebooks spel för gallerierna.

klar

Artikellänk är kopierad

Clea Herlöfsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro