ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Clea Herlöfsson: Politiker har varit för tråkiga för länge

Clea Herlöfsson · 6 Sep 2018
Uppdaterad 6 Sep 2018
Kanye West formulerade häromdagen sina tankar på att ställa upp som president i en radiointervju med orden “Yes, 100 percent it could happen... 2024.”, skriver Clea Herlöfsson.

Kanye West formulerade häromdagen sina tankar på att ställa upp som president i en radiointervju med orden “Yes, 100 percent it could happen... 2024.”, skriver Clea Herlöfsson. Foto: Wikimedia commons


Kreativa människor har ju en fördel i att de oftast är mer underhållande än politiker, skriver Clea Herlöfsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Så här i valtider fascineras jag av politikens förmåga att väcka känslor. Politik är kraftfullt, kan polarisera människor och förena dem. Det finns ett annat mänskligt uttryck som har dessa förmågor – musik. Politikerns och artistens roll har ju också sina uppenbara likheter i strävan efter att föra fram ett budskap, till väljare eller fans. Kanske har de två rollerna något att lära av varandra? Svenska politiker verkar i alla fall ha ambitionen att utnyttja musikens kraft men dessvärre blir utfallen sällan lyckade. Ett bevis på detta är KDU:s vallåt 2018, “KDU is gonna free the market!” där en röst med autotune sjunger “There is no such thing as societyyy, there are individual men and womeeen” över ett pumpande beat inspirerat av 90-talets eurotrance.

quotation startVi står inför en framtid där meriter har fått en annan innebörd. Det verkar som att politiker har varit lite för tråkiga, lite för länge.quotation end

Hur går det för musiker som ger sig in i politiken då? Historiskt sett inte särskilt bra. Senaste presidentvalet i USA kandiderade rapparen Wacka Flocka Fame med budskapet om att han ville legalisera cannabis och förbjuda hundar på restauranger. Han vann inte valet, trots sin uppfriskande hashtag #MakeAmericaWOOOOOagain. Men vi vet ju alla vem som faktiskt vann, något som bevisat att en galning med tillräckligt mycket pengar och ett sinne för PR kan bli president. En dörr som tidigare varit stängd har ställts på glänt och någon som placerat sig mitt framför dörren är en annan galning med pengar och PR-erfarenhet. Kanye West formulerade häromdagen sina tankar på att ställa upp som president i en radiointervju med orden “Yes, 100 percent it could happen… 2024.”

Vi står inför en framtid där meriter har fått en annan innebörd. Det verkar som att politiker har varit lite för tråkiga, lite för länge. Samtidigt börjar artister inse vidden av att de nuförtiden inte behöver kommunicera genom sitt skivbolag utan kan prata direkt till sina fans i sociala medier, vilket kan ha en stor inverkan på människor – i flera fall säkert större än politikernas. Kreativa människor har ju även en fördel i att de oftast är mer underhållande än politiker.

Kanske är underhållande inte ett kriterium som räcker för att styra ett land… men artister är i alla fall bättre än rasister.

Clea Herlöfsson

Plus: Scifi-filmer från 90-talet.Minus: Moralpanik.

klar

Artikellänk är kopierad

Clea Herlöfsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro