ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Coolare med egen klädstil

Vicky Olesen · 5 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  Häromdagen satt jag i cafeterian och slöåt när ett gäng på ungefär tjugo 13-åriga flickor kom in genom dörrarna, skrikande efter uppmärksamhet. Men de hade egentligen kunnat vara en och samma tjej då de alla hade likadana skor, kläder och väskor. Det slog mig då att det trendigaste i dag är att vara just trendig. För ett par år sedan kunde du inte vara coolare än om du var totalt individuell, om du hade en helt egen stil där bara något enstaka plagg faktiskt visade att du hängde med om vad som pågick på catwalken i Milano. Mode är i dag inte någonting som är exklusivt för kvinnor med en fast inkomst eller en rik man. Du behöver inte längre vara den femte medlemmen i ”Sex and the city”-gänget för att kunna vem som är chefsdesigner för Gucci. Allt du behöver är en internetanslutning och du är on your way. Det tar inte heller många minuters bloggsurfande för att veta att den högsta drömmen för tolvåriga tjejer inte längre är en ponny med svarta prickar utan en Marc Jacobs-väska med krokodilskinn. Tjejer som inte ens har köpt sin första behå snackar om hur underbart det ska bli när H & M:s Viktor & Rolf-kollektion kommer ut. Get a grip.

Man vet att man är fast i modeträsket när man startar varje mening med ”Ebba säger …” eller tillbringar hela sin vakna tid med att googla Mischa Barton för att få inspiration till morgondagens outfit, ekonomisk version förstås. Det enda som är komiskt i denna situation är egentligen hur dessa tjejers föräldrar reagerar när julklappsshoppingen ska ske och det som står högst upp på lilla Lisas lista är en Fendi Spy Bag. Fendi vad?  Ett annat fenomen är hela grejen med second hand-shopping. Varför vallfärdar helt plötsligt hela Sveriges mellanstadieklasser till Myrorna? Är det för den fina servicen? Den berömda kändisspottingen? Eller är det helt enkelt så att elvaåriga flickor har ett enormt behov av att använda kläder som redan blivit använda? Ingen vet. Men Myrorna tackar och tar emot, det går ju trots allt till ett fint ändamål. Hur som helst. Jag är otroligt trött på alla tjejer i leggings, minishorts, skyhöga ankelboots och en stor fejk-Gucciväska. Vart tog alla coola människor med rött hår eller en alternativ klädstil vägen? Jag saknar dem otroligt mycket. Jag saknar även individualiteten och jag hoppas innerligt att Ebba von Sydow och Sofi Fahrman snart börjar marknadsföra den igen. Till dess ska jag dra något nytt över mig och drömma om en värld utan vare sig leggings eller minishorts, där jag är tolv igen och grannens hundvalp är det bästa som finns.

klar

Artikellänk är kopierad

Vicky Olesen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro