ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Cykelhjälm skapar fartmonster

Stephan Mendel-Enk · 5 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det jobbiga med sommaren är alla cyklister med hjälm man måste akta sig för. När en hjälmförsedd cyklist närmar sig bakifrån vet man att det inte går att göra rätt. Hur liten man än gör sig, hur mycket utrymme de än får, blir de ändå aldrig nöjda. De vänder sig ändå alltid om med en blick som säger: vad menar du med att befinna dig på samma väg som jag. Jag kunde ha dött.

I samma ögonblick en cyklist får en hjälm på sig verkar den tro att den aldrig mer ska behöva använda bromsen i hela sitt liv. De tror att den där skålen av plast ger dem rätt att gasa konstant genom stan, aldrig sakta in, aldrig väja. När något är i vägen för dem plingar de bara aggressivt på sin ringklocka och använder sin självgoda blick, förnärmade över att folk inte klättrar upp i träd när de kommer farande. När jag var i Bombay märkte jag att taxichaufförerna där använde en liknande metod när de närmade sig en korsning. De bromsade inte, de tutade i stället.  Skillnaden var att de indiska taxichaufförerna inte ansåg sig ha rätt att bete sig på det sättet. Det var bara så de var tvungna att göra för att ha en chans att utöva sitt yrke i den överbevuxna trafikdjungel som utgör Bombays innerstad.Svenska cykelhjälmar däremot. De är övertygade om att de står för sanningen och att alla vi andra är kättare. I deras ögon är företeelser som andra människor, djur och byggnader bara onödiga hinder  som måste avlägsnas och lämna plats för det som är universums och tillvarons verkliga mening: att just de ska få ta sig fram så fort som över huvud Cyketaget är möjligt.För vissa av dem har drömmen om snabb cykling tagit över livet fullständigt. Kläderna de har på sig när de cyklar är helt anpassade för att öka hastigheten ytterligare. Tajta, glansiga dräkter, aerodynamiskt utformade för maximal fart. För att understryka hur lite de bryr sig om världsliga intressen som estetik och stil har de inte vanliga skor på sig utan ett slags läderimitation av klövar i glada färger.  Till och med deras glasögon är snabba,  välvda runt ansiktet för att minska luftmotståndet. Inget får sticka ut, inget får hindra deras hysteriska framfart.

Det enda jag undrar är om cykelhjälmarna själva verkligen tycker att det är värt det. När de kommer fram till sitt mål, klibbiga av svett, med kramp i pannan efter att ha blängt irriterat på halva stans befolkning och ålar sig ur sin höghastighetsdräkt, tänker de då: två tusendelar snabbare  i dag igen. Ha ha, där fick ni, suckers!

+ Mannen som tipsar om mat på radiostationen Vinyl 107. Alla hans favoriträtter är baserade på smält smör.

– Att få sms från sin mobiltelefonsleverantör. Först blir man glad när signalen kommer och det känns som man har vänner. Sedan visar det sig att Telenor vill meddela att man får ett gratis paraply om man ringer för 200 000 spänn i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro