ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Dagens skola dödar intresset för att lära"

metro · 2 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

VICKY OLESEN Det sägs att det är vissa grejer som vinner ett val. Skolan, sjukvården och jobbsituationen. Huruvida sjukvården är tillräcklig, eller att folk har jobb så att det räcker, vet jag inte. Däremot vet jag att situationen som nu råder i skolan är helt ohållbar. Jag och mina jämnåriga går i en skola där kunskap inte längre är på agendan, och där överfulla klasser gör att lärarna söker sig till andra yrkesområden. Värst är att just nu uppfostras en generation som inte vet skillnaden mellan Karl XII och Gustav II Adolf, inklusive mig själv. En generation som kan citera ”Simpsons” och ”Family guy” i timmar men som inte har en aning om vem Rousseau var, och hur han påverkade världen.

Jag kommer ihåg ett tillfälle i åttan då vi läste om Vietnamkriget. Då jag är uppfostrad vid ett matbord där politik och krig är huvudämnen, tyckte jag detta var sjukt intressant, så det gick fort för mig att lära mig. När jag hade läst färdigt kapitlet om Vietnam frågade jag min lärare om jag skulle kunna få läsa om Kubakrisen också, eftersom det ändå var nästa kapitel. Min lärare tittade då på mig med en trött blick, och sa åt mig att jag stressade de andra och jag i stället skulle ta en tupplur på bänken. Där och då, då jag som intresserad och motiverad elev blev nekad kunskap, miste jag tron på det svenska skolsystemet. För ett system som dödar motivation och inte har tid att hjälpa dem som hamnar efter är väl inte okej? Ändå finns det elever som lyckas komma igenom denna misstro av ambition och som faktiskt lyckas hålla intresset för att lära sig uppe, genom hela skolgången. Första skoldagen, när man är sju år gammal, är helt unik. Jag kommer ihåg känslan av ansvar och att jag var en stor flicka nu. Glädjen att lära sig. Den känslan måste man hjälpa barnen att ha kvar genom hela skolgången. Och hur ska en outbildad lärare kunna göra det? Det handlar inte bara om att lära barnen skillnaden mellan Schweiz och Österrike, utan också att få dem att förstå det demokratiska land vi lever i och framför allt; att få barnen att förstå att de är de viktigaste i världen. Vi sjunker i rankning i världen. Mina vänner tänker inte stanna här i Sverige. Kraven på eleverna sänks, eftersom de inte når upp till dem.  Jag tycker synd om de föräldrar som nu i höst promenerat med sina barn till skolan utan att förstå hur illa det är och jag är glad att jag bara har ett år till att gå i detta system. Om det är skolan, jobben och vården som får ett parti att vinna, hoppas jag desperat att vården och jobben fungerar som de ska. För skolan gör det verkligen inte. 

+ De eldsjälar som jobbar i skolan trots ett system som jobbar emot dem.

Politikerna som inte har satt sin fot på en skola på 20 år. Vad vet de? Det krävs radikala förändringar!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro