ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dags att släppa ut luften ur Sverigedemokraterna

Göran Greider · 19 Sep 2016
Uppdaterad 20 Sep 2016
Sverigedemokraternas roll i svensk politik blir nu allt mindre viktig för väljarna, skriver Göran Greider.

Sverigedemokraternas roll i svensk politik blir nu allt mindre viktig för väljarna, skriver Göran Greider.


Det nästan ingen påpekar är att Sverigedemokraterna av allt att döma nådde en topp under förra hösten och sedan dess sakta men säkert planat ut och troligen börjat sjunka. Ödet styr inte. Vi styr, skriver Göran Greider.

klar

Artikellänk är kopierad

Hör här: I riksdagsvalet 2018 kan det mycket väl gå så att Sverigedemokraterna rasar och får mindre än tio procent av rösterna. Jag kan verkligen inte lova att det går så, men jag menar att det blivit allt viktigare att påpeka att så kan det faktiskt gå. SD:s partiledare myser fortfarande när han uppträder i media. Han ser ut som om han självklart räknar med att hans parti kan klättra en bra bit över tjugo procent och bli det näst största eller rentav största partiet. Många kommentatorer säger också ungefär samma sak, senast hördes det i SvT:s Agenda.

►LÄS MER: Göran Greider: Vården lider av besparingsprogram – och något måste ske nu

Det nästan ingen påpekar är att detta högerextrema parti av allt att döma nådde en topp under förra hösten och sedan dess sakta men säkert planat ut och troligen börjat sjunka. I den senaste opinionsmätningen fick de knappt 16 procent. Partiets stora fråga, flyktingmottagandet, har till stor del gått det ur händerna. Det kan numera gå en vecka utan att partiet ens nämns i nyhetsflödet.

Just nu livnär sig SD medialt på något helt annat än den flyktingfråga som nyligen förvandlade partiet till en opinionsraket: Partiet livnär sig på det stora hopp som delar av borgerligheten har om att snabbt komma tillbaka till regeringsmakten. Med hjälp av SD skulle det ju vara en enkel match. Men något har hänt här: För ett halvår sedan ville 46 procent av väljarna att de övriga partierna skulle samarbeta med SD – nu är det nere på 38 procent. Det borde säga oss följande: SD:s roll i svensk politik blir nu allt mindre viktig för väljarna.

Min tes är denna: SD är på väg att sakta men säkert backa. Ändå talas det ofta om detta parti som om det är lika viktigt och stort som för bara ett halvår sedan. Bara att högt formulera tanken att det högerextrema partiet i svensk politik kan stå inför en stor tillbakagång tror jag har en enorm betydelse för framtiden. Länge har det känts som ett slags ödesmättat skeende: Vad det där partiet än gör så växer det. SD:s ledning har fått extra självförtroende av det.

►LÄS MER: Göran Greider: Bilbränder är ett ogenomtänkt klasshat – och det är så deprimerande

Men inget obevekligt öde säger att SD ska växa eller förbli så stort som det ännu är. Nu lägger den rödgröna regeringen sin budget. Det rymmer ingen enastående reformoffensiv när det gäller välfärden. Men sakta men säkert flyttar frågorna om välfärd, jämlikhet och om klassiska ekonomiska frågor åter in i politikens centrum. För många arbetarväljare är SD på väg att avslöja sig som ett parti som hellre ställer sig på arbetsgivarnas sida än på löntagarnas. En nästan sjuklig fixering i svensk politik vid SD kan vara på väg att släppa – och då kan partiet rasa i mätningarna.

Ödet styr inte. Vi styr.

Det är dags att släppa ut luften ur SD.

+ Mina chiliplantor fortsätter att ge frukt. Och det som mognar i september är extra vackert. 

- Skandal att Allianspartierna inte lyssnar på sina egna väljare, där en majoritet (enligt SOM-institutet) vill ha förbud mot vinster i välfärden. 

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro